JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Vladeta Jerotić dobitnik Nagrada „Teodor Pavlović”

 

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić je ovogodišnji dobitnik Nagrade „Teodor Pavlović” za životno delo i Nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu – za knjigu Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga (Ars Libri, Beograd 2014).

Nagrade „Teodor Pavlović“ biće uručene akademiku Vladeti Jerotiću na svečanom otvaranju manifestacije 16. Dani Teodora Pavlovića 24. septembra 2015. godine u 12 časova u svečanoj sali Matice srpske. Nagrade dodeljuje i manifestaciju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Žiri je i ove godine radio u sastavu: dr Mirjana Brković, predsednica žirija, prof. dr Srđan Šljukić i književnik Radovan Vlahović.

U obrazloženju žirija, čija je odluka bila jednoglasna, između ostalog stoji:

Žiri je pažljivo pregledao pristigle publikacije, razmotrio njihov sadržaj i zauzeo stanovište da knjiga Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga Vladete Jerotića ima i najširi dijapazon i najviši domet. Knjizi će se vraćati i ponovo je iščitavati i sadašnje i buduće generacije ljudi koji žele da nađu smisao života, odgovor na brojna pitanja o Bogu i čoveku, o smirenju, o pravim vrednostima, o verovanju, o ljubavi. Čoveku je pamet podarena i služi mu, tvrdi naš autor, za neprestano traženje tajne života i tajne nastanka života. Ako čovek traži prave odgovore, ova knjiga poslužiće mu kao putokaz. I ne treba zaboraviti, u moru materijalizma koji nas je preplavio i preti da nas potpuno uništi, Jerotić kaže: „Carstvo slobode može da bude samo carstvo Duha...“ Takav dubok i pitak duhovni izvor predstavlja i knjiga Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga.

Vladeta Jerotić je srpski lekar, psihijatar, književnik i akademik. Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizirao je neuropsihijatriju, a u potom u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. Radio je dve decenije kao šef Psihoterapeutskog odeljenja bolnice „Dr Dragiša Mišović“. Godine 1985. je pozvan da bude profesor na predmetu Pastirska psihologija i medicina na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Vladeta Jerotić je pored stručnog i profesorskog rada razvio obimnu i plodnu publicističku delatnost iz oblasti religije, psihoterapije, filozofije i psihijatrije. Neke od važnih knjiga ovog značajnog srpskog mislioca, filozofa i psihijatra: Psihoanaliza i kultura (1974), Bolest i stvaranje (1976), Između autoriteta i slobode (1980), Neuroza kao izazov (1984), Darovi naših rođaka 1–4 (1984, 1993, 1999, 2007), Čovek i njegov identitet (1988), Vera i nacija (1995), Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka (1997), Mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi (2000), itd.
16. Dani Teodora Pavlovića održaće se od 24. do 27. septembra 2015. godine u Novom Sadu i Novom Miloševu u slavu i čast velikog kulturnog pregaoca srpskog naroda Teodora Pavlovića (1804-1854). Pavlović, koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik Letopisa Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.