JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Obeleženo 300 godina od rođenja Marije Terezije

Ambasada Slovačke republike, Opština Novi Bečej, Banatski kulturni centar Novo Miloševo, Mesna zajednica Novo Miloševo i Udruženje za negovanje tradicije – Novi Bečej obeležili su 300 GODINA OD ROĐENJA MARIJE TEREZIJE 16. septembra 2017. godine u Novom Bečeju i Novom Miloševu.


Za stanovnike koji su živeli na današnjoj teritoriji Opštine Novi Bečej, a i šire, Marija Terezija je bilo izuzetno značajna. Carica je osnovala Velikokikindski dištrikt kojem je lično darovala privilegije i autonomiju visokog stepena retku za to vreme. Dištriktu su pripadali deo današnjeg Novog Miloševa – Karlovo, koje je dobilo ime po ocu Marije Terezije, i deo novog Bečeja – Vranjevo. Za vreme trajanja Velikokikindskog dištrikta, od 1774. do 1876. godine, ovaj deo Banata se posebno razvijao.

Poludnevni program počeo je skupom gostiju u Muzeju „Glavaševa kuća” u Novom Bečeju, gde je pozdravnu reč dali su njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačeke republike u Srbiji, i predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, a prisutnima su se obratili i dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Janoš Deže, savetnik i direktor instituta „Kolegium Hungarikum” iz Beograda. Nakon toga usledio je kratak program klasične muzike.

Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačeke republike u Srbiji.

Repčekova je inicirala organizaciju manifestacije posvećene godišnjici rođenja Marije Terezije prilikom posete Banatskom kulturnom centru aprila ove godine.

 Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej.


 Dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 Janoš Deže, savetnik i direktor instituta „Kolegium Hungarikum” iz Beograda.

U muzičkom delu programa učestvovali: Slaven Balać (klarinet), Ela Branković (klavir), Sergej Skeledžija (violina) i Nera Skeledžija (klavir).

Repčekova, Maksimović i Ištvan Pastor, predsednik Skupšine AP Vojvodine.

Program se nastavio u Domu kulture u Novom Bečeju, obilaskom stalnih i aktuelnih postavki slika, gde je o skup pozdravio direktor Doma kulture Novica Blažin.

Nakon toga je organizovan obilazak dvorca grofa Karačonjija u Novom Miloševu, gde se prisutnima obratio predsednik Mesne zajednice Novog Miloševa Ranko Radnović. 

Program je nastavljen u „Žitnom magacinu” muzeja „Kotarka” u Novom Miloševu, gde je otvoreno više izložbi posvećenih Mariji Tereziji i predstavljena knjiga srpsko-nemačke antologije „Od A do Š: Osam vekova srpske poezije” Johana Lavundija, uz muzički program pevačke grupe „Banatska odiseja”.

Izložbu slika posvećenih Mariji Tereziji iz kolekcije Miroslava Vetrika iz Bratislave otvorila je ambasadorka Slovačke, a o izložbi je govorio kolekcionar. 

O izložbi „Marija Terezija u izabranim poveljama i dokumentima na teritoriji Vojvodine” govorio Dragan Rauški.

O izložbi oslikanih šamlica sa motivima iz života Marije Terezije govorio je galerista Pavel Babka iz Kovačice.

Pevačka grupa „Banatska odiseja”

O antologiji „Od A do Š: Osam vekova srpske poezije / Von A bis Z: Acht Jahrhunderte serbischer Poesie” Johana Lavundija govorili pesnici Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Goran Ibrajter, urednik Sterijinog pozorija, Selimir Radulović, upravnik biblioteke Matice srpske, i Svetlana Matić, književnica i sekretar srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta” iz Beča. Stihove na nemačkom govorio je student gemanistike Igor Avramović.

Radovan Vlahović

Selimir Radulović

dr Zoran Đerić

Goran Ibrajter

  Svetlana Matić

Igor Avramović

Brojne ugledne zvanice, na kraja dana, posetile su Zoološki vrt ptica plovuša u Novom Miloševu Vlasnika Dragana Jorgina.