JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Predstavljanje romana „1934.” Radovana Vlahovića u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu

Promocija novog romana Radovana Vlahovića pod nazivom „1934.” (nastavak romana „Bapa”, knjiga druga), u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 2. decembra 2017. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.


Govorili su: književni kritičar Marija Tanackov i autor. Moderator: Senka Vlahović.


Muzički deo programa: Srna Stanojlović, klavir. 

Publika na promociji knjige.

Više o knjizi na:

Živica Brusin: „Ulica što vodi u nebo”

Edicija POEZIJA
80 str, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-328-4

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Za poeziju on kaže: „Pesme su nad čudima čudo” i zaista je Živica u pravu ako znamo da poe­zi­ja često pomera granice naših spoznaja o nama sa­mi­ma, o svetu koji nas okružuje, o našim unutra­šnjim previranjima ko­ja izvlačimo peva­­njem, kao mišljenjem, na svetlo dana iz dubina naših duša koje su često, pod pritiskom sva­kodne­vnih prozai­čnih briga, stisnute i zgrčene, neo­slo­bođene u dovo­ljnoj meri da se iskažu, kako pred sobom, tako pred svetom.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović


Odavno nisam čitao, stihom izraženo, više­smisle­no kazivanje koje sagledava sve aspekte čo­veko­vog bitisanja, a potpuno originalnim, ličnim na­či­nom opevano.
Sve zlo koje nas snalazi plod je naših tvorbi, i sami mu neprekidno hranimo postojanje: strahovima, be­­som, srditim reakcijama, ogovaranjem, podmetanjem i sličnim osećajima negativne konotaci­je. Zato Živica pe­va: /Nije to đavo onaj pravi, /njega sam rodio ja u svojoj gla­vi. /
Izvod iz recenzije
Milorad Kuljić

Slobodan Suvajdžić: „Tajno ruže u mirise zašle"

Edicija KNJIŽEVNOST ZA DECU
64 str, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-347-5

Cena: 400 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

...u zbirci „Tajno ruže u mirise zašle”, pesnik je doživeo i proživeo, a uz to je ostao veliko dete pa iskreno reaguje i rezonuje onako kako bi, na date situacije, reagovali i njegovi čitaoci. Na nasušnu po tre bu svakog deteta – igru, Suvajdžić odgovara poezijom, koja ima i elemente igre, a ponekad i pustolovine. Jačinom slika, odmerenim i primerenim jezikom, melodičnim ritmom i sugestivnošću izrečenog uvlači i čitaoca u tu avanturu.

Slobodan Suvajdžić je našao pravu meru u odnosu između književnog i pedagoškog, tako da jedno drugom ne smeta nego da se nadopunjuju, uprkos teorijama koje se poslednjih godina po javljuju u književnoj kritici: da didaktičnost, isticanje pouke, u književnosti za decu treba suzbiti i iz nje izbaciti. Književnost za najmlađe, nesamo od vremena prosvetiteljstva, nego i mnogo ranije,ima i treba da ima i sa znaj ni i vaspitni karakter, s tim da pisac mora biti svestan, a ovaj autor to jeste, sopstvene odgovornosti u procesu formiranja ličnosti svojih čitalaca.

Izvod iz recenzije
Dragan Batinić

Knjiga pesama za decu „Tajno ruže u mirise zašle” se sastoji od tri ciklusa koji su sinhronizovani na jedan vispren i umetnički način u čitavu zbirku, tako da se pred našim najmlađim čitaocima (a može se reći i slušaocima, jer knjiga je pogodna i za decu u predškolskom uzrastu) zaista otvara kao jedna predivna ruža i cvet koji mami ne samo mirisom, već i pesničkim slikama ritmom i rimom, a ponajviše temama kojima se pesnik bavi.

Pesme Slobodana Suvajdžića su bliske dečijem svetu, i svojom razigranošću i raspevanošću se nude njihovoj mašti da što bolje spoznaju i upoznaju svet oko sebe.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović

Predstavljanje knjiga „Priče", „Priče iz bajkolevke", „240 godina pošte u Novom Bečeju” i „Potiska vila" u Novom Bečeju

Predstavljanje zbirke pesama Izvor ti je na dohvatodržano je 14.12.2017. godine galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. 

Učestvovali: Milena Baračkov, Nenad Šević, Dušan Stakić, Majstor Njusi iz Banata, 
Zagorka Bolozanov, Robert Detki i Agnes Đukičin.

Više o knjizi na:

Predstavljanje knjige „Priče" Milana Mađareva održano je 06.12.2017. godine galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. 

O knjizi govorili: Milan Mađarev, autor, Dario Tenžera, novinar i pisac,
 i Agnes Đukičin, direktor Narodne biblioteke  Novi Bečej.

Predstavljanje knjige „Priče iz bajkolevke" Edit Zerebelji Tenji i Monje Jovanov održano je 30.11.2017. godine u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. 

O knjizi govorili: autorke Edit Zerebelji Tenji i Monja Jovanov, Goran Ibrajter, urednik Sterijinog pozorja, i Radovan Vlahović, urednik knjige i izdavač, a odlomke iz recenzija pročitala je Senka Vlahović. Moderator programa: Žika Radin.

Više o knjizi na:


Predstavljanje knjige 240 godina pošte u Novom Bečeju” Karolja Andrea održana je 15.11.2017. godine  u Domu kulture u Novom Bečeju.


O knjizi govorili: Andre Karolj, autor, u ime izdavača direktor Narodne biblioteke Novi Bečej Agneš Đukičin i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa Radovan Vlahović. Prisutnima se obratio i direktor Doma kulture u Novom Bečeju Novica Blažin. Pored predstavljanja istorijata novobečejske pošte, ovom prilikom otvorena je i izložba u galeriji “Selo” Doma kulture posvećena upravo ovoj tematici.

Više o knjizi na:


Predstavljanje knjige „Potiska vila" Daria Tenžere održana je 09.11.2017. godine u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej.

O knjizi govorili: Dario Tenžera, autor, i Viktor Škorić, recenzent. Moderator programa: Agnes Đukičin, direktor biblioteke.

Više o knjizi na:

Ove knjige objavljene su na osnovu konkursa „Naši pisci - zavičajne teme“ u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ opštine Novi Bečej i Ministarstva kulture, u izdanju Banatskog kulturnog centra i Narodne Biblioteke Novi Bečej.