JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Promocija knjige Vesne Paunović Đukić u Kulturnom Centru Čukarica

Promocija knjige Vesne Paunović Đukić „Divlja trešnja" u izdanju Banatskog kulturnog centra održana je 18. aprila 2016. godine u Kulturnom Centru Čukarica.
 U programu su učestvovali: Vesna Paunović Đukić, Dr Milutin Đuričković, Radomir Stojanović, Anđelija Đukić i Karlo Astrahan.

Održana Svečana akademija povodom stogodišnjice osnivanja Prve srpske dobrovoljačke divizije i njenih borbi u Dobrudži

Svečana akademija povodom stogodišnjice osnivanja Prve srpske dobrovoljačke divizije i njenih borbi u Dobrudži održana je 26. aprila 2016. godine u svečanoj sali Matice srpske, u organizaciji Matice srpske i Banatskog kulturnog centra.


Prva srpska dobrovoljačka divizija osnovana je 29. aprila 1916. godine u Odesi. Sastojala se od Srba austrougarskih državljana ruskih ratnih zarobljenika koji su se iz ruskog zarobljeništva prijavili dobrovoljno u srpsku vojsku. Bili su to Srbi iz Banata, Bačke, Srema, Baranje, Bosne, Hercegovine, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Slavonije koji su činom dobrovoljnog stupanja u srpsku vojsku unapred žrtvovali sebe, svoje porodice i svoju imovinu jer je njihov čin Austrougarska smatrala „veleizdajom”. Oni su aktom stupanja u srpsku vojsku pokazivali želju srpskog naroda iz krajeva iz kojih su poticali za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom u jedan državni okvir i bili su posle okupacije Srbije 1915. godine jedina i poslednja vojnička popuna srpske vojske.


Prisutnu publiku, goste i predstavnike medija pozdravili su: doc. dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske, Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, i Vidoje Golubović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918 i njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda.

Dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske.

Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

Vidoje Golubović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918
i njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda.

O istorijatu Prve srpske dobrovoljačke divizije besedio je dr Milan Micić, a u muzičkom delu programa učestvovali su Izvorna grupa „Zvuci s kamena” i Novosadski kamerni hor.

Novosadski kamerni hor.

Izvorna grupa „Zvuci s kamena”.

Program je vodila Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta, a prigodan izbor iz tekstova o Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji i njenom učešću na frontu kazivao je Miodrag Petrović, glumac Srpskog narodnog pozorišta.

Miodrag Petrović, glumac.

Snimak celokupnog programa možete pogledati ovde:


Prilog RTV Panonija možete pogeldati ovde: