JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Бразилски амбасадор у Банату

05. 04. 2009.
У организацији Банатског културног центра и Месне заједнице,
Ново Милошево је посетио његова екселенција Данте Коељо де Лима, бразилски амбасадор.


Гости су посетили изложбу слика Сенке Влаховић у Банатском културном центру, првом приватном културном центру у Србији, католички храм Марије Магдалене, етно-музеј "Котарка", дворац грофа Карачоњија (Каштиљ), стари житни магазин, храм Св. Архиђакона Стефана у Беодри, јединствени музеј у свету - музеј старих трактора Чедомира Жеравице, храм Св. Архагела Гаврила у Драгутинову.

Дочек гостију пред Банатским културним центром

"Ваша екселенцијо, моји преци су ово село настанили пре више од 250 година. Велики бразилски и светски књижевник Пабло Коељо крајем 20-тог века рекао је да сваки појединац и сваки народ треба да иживи своју личну легенду. Живот и историја мог села и мисао великог бразилског и светског писца кроз идеју Банатског културног центра су се спојили у следећу максиму: Дрво да би могло у висину мора ићи у дубину! Ми смо дубоко укорењени у традицију, у овај панонски, банатски, војвођански, српски и европски простор са великом жељом да поред тог што живимо нашу личну легенду воздигнемо у висину наша духовна и културолошка прегнућа тако да буду видљива и препознатљива у читавом свету, а ваш долазак нам даје наду да ћемо у томе успети", рекао је домаћин, директор БКЦ-а Радован Влаховић.


Његова екселенција се посебно обратила домаћици Банатског културног центра Силвији Влаховић (на слици Радивој Лазаревић и Милутин Алексић).


За долазак гостију из Београда уприличена је поставка нове изложбе слика Сенке Влаховић...

.
..госте је забављао ИВАН, а послужеље сухомеснатих производа је обезбедила месара "Мима", док је Коло српских сестара из Новог Милошева припремило најлепшу милошевачку гибаницу "сасиром, сас маком и сас вишњама" . Гостима је посебно служено вино "Крокан", дар госпође Вере Симић из Београда.


Његова екселенција у друштву домаћина Радована Влаховића, Алексић Милутина преводиоца, Орловић Љубомира саветника, Аврамовић Синише проф. др офтамолога и Савице Штетина, председника Месне заједнице Ново Милошева.


За ову прилику редакција Банатског културног центра је припремила бразилску химну. На слици: Данте Куељо де Лима, Савица Штетин и Алексић Милутин.

Душан Рашета, уредник радио Београда, Илић Снежана, секретар туристичког савеза Србије, амасадор Бразила и Радован Влаховић. "Данас католици славе цветницу. Наш свештеник је службено одсутан и замолио је да вас у његово име поздравим, а на поверење мени и господину Драгану Белићу оставио је откључан храм како бисте ви били у прилици да видите сву његову лепоту. ", рекао је Влаховић.


Драган Белић је гостима испричао историјат храма Марије Магдалене, задужбине грофовске породице Карачоњи.


На тераси дворца (Каштиља) Драган Белић је исцрпно говорио о прошлости, као и о будућим плановима.


Гости су потом посетили етнолошки музеј "Котарка".


У разгледању експоната...


Житни магазин.Потом је његову екселенцију примио Драгиша Грујић, председник
Православне црквене општине Беодра.

У храму св архиђакона Стефана у Беодри.


За успомену и дуго сећање (с лева на десно) Лука Гагић, Милица Грујић, Стефанија Грујић, његова екселенција, Марина, Златија Ракић, Драгиша Грујић, Аврамовић Синиша...

Добродошлицу бразилском амбасадору пожелео је на улазу у музеј трактора оснивач и власник истог Чедомир Жеравица.

Чедомир Жеравица је наздравио са гостима посебном, за такве прилике, ракијом са бисиљком.


У музеју.


Чедомир Жеравица је са великим задовољством демонстрирао
рад појединих машина.


Попов Душко, председник православне Црквене општине Драгутиново пред храмом Св. Архангела Гаврила дочекује амбасадора Бразила.


Певачко друштво Драгутиновачке црквене општине је за госте отпевало у знак добродошлице "Молитва ми Богородици".


Потом се гостима надахнуто обратио протонамесник Драган Будак и позвао их да дођу на овогодишње "Дане Теодора Тавловића".


У храму.

"Ми Бразилци и ви Срби имамо пуно сличности", рекао ја на крају амбасадор Баразила, његова екселенција Данте Коељо де Лима, а за следећи сусрет одредио је 01. јун, у Београду, у Кнез Михајловој бр. 6 кад ће се премијерно одржати изложба Сенке Влаховић и кад ће новомилошевчани бити гости у Београду.


Након банатског недељног ручка у ресторану "Ловац", предсетник Савета Месне заједнице Ново Милошево је амбасадору уручио поклоне: комплет издања књига Банатског културног центра речима да су књиге у потпуности милошевачки производ, почев од аутора, преко издавача и штампарије, и слику ауторке Сенке Влаховић.

Овом приликом се захваљујемо Радивоју Лазаревићу и Душану Рашети, као и Илић Снежани секретару Туристичког савеза Србије, као и ЈАТ-у који су помогли да у пратњи његове екселенције, бразилског амбасадора у Ново Милошево дођу и следећи гости: Братислав Петковић, режисер и власник музеја старих аутомобила (олдтајмера), Милошевић Владимир, проф. др ваздухопловне технике, Јањић Чедомир екс. директор Ваздухопловног музеја Београд, Радаковић Милан, Ристић Милорад, документариста и истиричар, Аврамовић Синиша проф. др офтамолог, Перишић Бранко, професор музике и галериста, Перковић Љубомир из Привредне коморе Србије, Раонић Милан, инг. архитектуре и председник удружења архитеката југоисточне Европе, Бабић Милан, члан филхармоније РТС-а, Стојић Винко, из Европске туристичке организације за источни Балкан, Павловић Велимир, нуклеарни физичар, Гутовић Гордана, новинар Танјуга, Орловић љубомир, економски саветник амбасадора Бразила, Алексић Милутин, екс. директор школства Јат-а, Шутановац Весна, администратор Алфа групе.
Ова посета је показала да новомилошевчани имају шта да покажу, да умеју добро да се организују и да у складу са новим опредељењем за туризам свакога дана у сваком погеледу све више уче и све више напредују.