JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Pesnička republika: zbornik radova V“

 

Edicija POEZIJA

 76 str, broš. povez, 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-593-6

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Pod sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, književna manifestacija Pesnička republika po šesti put je održana 21. avgusta 2021. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. U okviru manifestacije dodeljena je Gramata Pesničke republike i održan tradicionalni pesnički maraton.

Na osnovu konkursa za Gramatu Pesničke republike za propuštenu priliku – za knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka a nije bila nagrađena – proglašen je dobitnik Gojko Đogo za knjigu Vunena vremena (Prosveta, Beograd 1981).

Na otvoreni poziv organizatora, za učešće na pesničkom maratonu, prijavljivali su se pesnici-državljani Pesničke republike, kao i oni koji su to želeli da postanu. Pesme učesnika maratona objavljene su u ovom zborniku.

Pesnička republika osnovana je 2016. u Novom Miloševu kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – Grada u fokusu – uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Osnivanjem, republika je dobila himnu Banatsko veliko kolo, predsednika, vladu, ambasadore i konzule iz brojnih država, ustav... 

U ustavu Pesničke republike, koji je napisao osnivač Radovan Vlahović, između ostalog, stoji da poeziju imaju prava svi da pišu, da ona ne poznaje granice, da državljani Pesničke republike iznova afirmišu ljubav, kreativnost, lepotu i dobrotu, i da će svet će biti mnogo bolje mesto za življenje kad ga, u vremena buduća, povedu pesnici.


Danijela Milosavljević: „Ždral”

 

Edicija: PROZA
164 str, broš povez, 12 x 19 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-602-5

Cena: 800 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Tridesetak proznih tekstova, koji se iz jednog u drugi preno­se, nastavljaju i menjaju temom i izrazom, realnim, bajkovi­tim, filigranskim vezom, lirskim, starodrevnim, putopi­snim, umereno feminističkim, odlikuju se skrivenim ali bitnim podtekstom, koji autorku oslobađa od raspriča­no­sti, ali i od nedorečenosti. Naizgled započevši iz sredine ili samog finala događaja, zgode, situacije ili aksiden­ta, poetsko-prozni fragmenti sna i jave, uz diskretnu poentu, produžavaju trajanje u svesti, iskustvu ili emociji onih koji će ih čitati. 

Zoran SLAVIĆ 

Priče nisu feljtonističke, već su u dosluhu sa realnom ži­votnom stvarnošću, ali i sa prelepom imaginacijom spi­sateljice, koja želi da je dohvati. Tematski i idejno razno­rodne. Imaju razrađenu fabulu, kompoziciju i dinamiku, koji odgovaraju ovom proznom žanru. Fond reči odiše bogat­stvom. Svaka priča donosi Slike sa izložbe, jer su detalji verno, pažljivo i strpljivo napisani... Lep dar zapažanja je, na momente, prožet maštom i lirskim osećanjima. 

Mirjana ŠTEFANICKI ANTONIĆ 

Još od pradavnih vremena ljudi su bili fascinirani le­potom ždralova i njihovim spektakularnim svadbenim ple­­som, pa tako im nije odolela ni naša spisateljica. Jer: Ži­vot je taj koji nas neprestano lomi, a mi smo ti koji bira­ju da budu običan papir ili ždral (...) Ždral kao simbol šta može­­mo da učinimo sa svojim životima... Da li let ili pad? 

 Zoran ILIĆ