JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Evropski fejsbuk pesnički festival: zbornik radova V”

660 strana, elektronsko izdanje na CD-u
Cena: 300 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Evropski fejsbuk pesnički festival: Zbornik radova V sa­drži pesme 420 autora iz 19 zemalja sveta koji su se pri­javili za učešće na 5. Evropskom fejsbuk pe­­­sni­čkom Festi­valu. 
5. Evropski fejsbuk pesnički festival održan je 1. i 2. marta 2014. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 20. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. 
Ovaj Festival okuplja pesnike, koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na fejsbuku, sa ciljem da virtuelnu pesni­čku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okuplja­njem na Novosadskom sajmu. 
Evropski fejsbuk pesni­čki fe­stival pokazuje da je po­ezija univerzalna tvorevina ljud­skog duha koja ne pri­zna­je granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Branislav Gulan: „Sudbina oduzete imovine (restitucija, crkvena imovina, zadružna imovina)”

600 strana, tvrdi povez, 17x24cm, ilustr, 2015. god, cena: 2000 din
Knjigu možete poručiti putem mejla: banatskikulturnicentar@gmail.com

Recenzenti: Mirjana Mitrović i dr Danilo Tomić

Tekstovi sabrani u ovoj knjizi rezultat su višedecenijskih istraživanja glavnih procesa i aktera koji su učestvovali u okolnostima od ideje, donošenja zakona pa do početka vraćanja oduzete imovine. Autor se ovim problemima počeo baviti 1978.godine. Istraživao je i sakupljao sve što se dešavalo u ovoj oblasti na prostorima nekadašnje SFRJ, a karakteristične primere prikazao i komentarisao. Razgovarao je sa gubitnicima i dobitnicima, običnim ljudima, ekspertima i onima koji skoro sedam decenija čekaju dedovinu. Sve što se dešavalo u ovoj oblasti u davnim vremenima istraživao je kroz arhive, dokumentaciju i knjige. Novija zbivanja pratio je lično, kroz dešavanja u tekućoj dnevnoj politici, njenom (ne) željenom odobravanju, opiranju i prinudnom ispravljanju nepravdi iz prošlog vremena. Restitucija je suštinski važna za srpsko društvo jer dokazuje da je pravda dostižna i da se ne sme igrati osnovnim ljudskim pravima, a jedno od njih je pravo na svojinu. Zato je razumevanje, zbivanja i cilj objavljivanja, da pojave budu nauk sadašnjim i budućim generacijama, da ne čine slične greške, a generacije koje dođu, da ne moraju da ispravljaju nepravde. Treba voditi računa da se ispravljanjem starih nepravdi ne stvore nove koje će opterećivati društvo u ovom i narednom veku.