JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Promocija knjige „Glad i jedan glagol“ Snežane Šakić Vukadinović u Novom Sadu

Promocija knjige kratkih priča „Glad i jedan glagol“ Snežane Šakić Vukadinović, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 16. septembra 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada.


Na promociji su govorili književnici: prof. dr Sava Damjanov, Radovan Vlahović, urednik i direktor Banatskog kulturnog centra, prof. dr Viktor Radun Teon (moderator), i prof. dr Snežana Šakić Vukadinović, autorka knjige.


Snežana Šakić Vukadinović je rođena 27. 12. 1964. godine u Odžacima. Doktorirala na Katedri za klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu i eseje. Bavi se prevođenjem antičkih autora. Radi na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Više o knjizi:

Milka Tomić: „Šareno cveće i crvene ruže” (1. i 2. deo)

 Edicija ZAVIČAJ
Milka Tomić: „Šareno cveće i crvene ruže” (1. deo)
184 strane, broš povez, 14x21 cm, 2016. god.
Cena: 400 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

 Edicija ZAVIČAJ
Milka Tomić: „Šareno cveće i crvene ruže” (2. deo)
184 strane, broš povez, 14x21 cm, 2016. god.
Cena: 400 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Romaneskni diptih Šareno cveće i crvene ruže u prvom delu govori o detinjstvu glavne junakinje Dragane, dok se u drugom delu može pratiti njeno odrastanje, zaljubljivanje i brak. Milka nam ovim romanom daje jednu pomalo idealiziranu priču o životu i daje nam mogućnost da, zajedno sa njenim junacima, i sami proživimo jednu strasnu i nevinu mladalačku ljubav koja je na kraju krunisana brakom i srećom. Svi imaju pravo na sreću, jer je ona jedno univerzalno ljudsko osećanje, a ponajviše sama autorka i njeni čitaoci, jer ono o čemu najviše sanjamo i o čemu najviše govorimo – to najčešće i živimo.


Radovan Vlahović, književnik

Anica Garić: „Kada se oko boji vrane”

Edicija POEZIJA
112 strana, broš povez, 14x21 cm, 2016. god.
IlustracijeDanijel Babić, Danilo Vuksanović

Cena: 400 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


U ovoj knjizi ljubav se razume kao sloboda bez asimilacije, potčinjavanja i ukidanje razlike kao uslova postojanja drugog, ona je shvaćena kao osećanje drugog u tamnoj povučenosti koja teži da ne uzurpira slobodu i karakter ljubavnika. Ona računa na diskretnost jednostavnog jezika i njegovu evokativnost, na rečnik moderne poezije i moderne literature, na koji se često poziva, na distanciranost u izražavanju ontologije tela i njegove ekspresivne čulnosti i na reč kao osetlji vu membranu koja izražava skrivenost, sugestiju i apstraktnu asocijativnost kao suštinu ljubavnog jezika i njegovih nagoveštaja.


Jovan Zivlak, književnik



Intimni i topli detalji poezije Anice Garić vode ka rastancima jednog okrnjenog detinjstva, preko cveta koje je zasadio moj otac do praznih jutara (crnjanskih!?) koja mirišu na dim u kojima ne želimo da budemo krivi svaki put kad budni dočekamo zoru. Vertikala sopstvenog života u poeziji Anici Garić zato je u dimenziji i ličnog sećanja i razgovara sa samom sobom i prebiranja po trenucima uhvaćenog sopstvenog ljudskog postojanja, koji se u nama retko prepliću sa hodom jave, bolnim obrisima stvarnosti i vremena koje prebrzo živi samo sebe.


Milan Micić, književnik

Ljubica Verbič: „Hrast i kamen”

Edicija ROMAN
312 strana, broš povez, 14x21 cm, 2016. god.
Cena: 800 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ljubica Verbič je autor koji se ne povodi lako za novotarijama. Ona je tihi, stameni, odgovorni i mudri pripovedač koji se bavi svojim junacima kako visinski, prateći njihov društveni život, tako horizontalno, prateći njihov porodi­čni život i porodične odnose, ali i dubinski, zaranjajući u njihove najtananije zakutke duša, otvarajući ih pred čitaocima lagano kao Šeherezada i skidajući spoljašnje slojeve, jedan za drugim, kako bi otkrila samu suštinu moralnih vrednosti svojih junaka.

Ova prelepa storija daje jednu sasvim drugačiju sliku o Drugom svetskom ratu. Ovo nije priča o životu, ovo je život sam koji se desio i koji traje i duboko odzvanja u svima nama na ovim dinamičnim balkanskim prostorima.

Radovan Vahović, 
književnik


Razmišljanjima i pitanjima koja muče junaka romana Hrast i kamen Ljubica Verbič nam predočava težinu nacio­nalne tragedije i vodi nas kroz svevremenu Odiseju gde junak na kraju putovanja, poput književnika Miloša Crnjanskog, dostiže svoj povratak na Itaku gde ga postojano i gordo čeka onaj veličanstveni hrast koga krase koreni njegove istorije i kamen, kao simbol ovog sveta, prigrlivši ga i podarivši mu si­gurnost. 

Ljubica Verbič je autorka koja neguje realističnost u pripovedanju, istinitost u iskazu i uspela je da podari či­ta­ocima jedno veličanstveno delo vredno saznanja o stradanju i junaštvu našeg naroda, o vremenima kada se drugačije ži­ve­lo i kada se drugačije sanjalo. Ono što je najvrednije je sva­kako uspešnost i umešnost u slikanju tri jedinstva − pejzaža, čoveka i istorije.

Nataša Bundalo Mikić, 
profesor književnosti

Desanka Crnjanski: „Pesme života“

Edicija ZAVIČAJ
80 strane, broš povez, 14x21 cm, 2016. god.
Cena: 400 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Desanka Crnjaski je narodna pesnikinja koja svoje pevanje i pesnikovanje shvata kao jedan od oblika komunikacije sa ljudima, sa svakodnevicom, ali i sa samom sobom u želji da svoja mudra i duhovita zapažanja, kao kompjuterske fajlove, složi na jedno mesto i uspostavi neki svoj poredak, red, duhovni i emotivni kredo, kako bi sve te doživljaje ostavila za vremena buduća.

Nepopravljivi optimizam, koji provejava kroz ovu knjigu, je prosto očaravajući, jer daje nadu kako samoj autorki tako i ljudima oko nje, a ponajviše njenim ispisnicima koji se često osećaju usamljenim i zaboravljenim, a Pesmama života Desanka Crnjanski kao da želi da im kaže: „Ne očajavajte, dragi prijatelji, život nije savršen, ali je jedini i zato se radujte i veselite svakom novom danu koji je pred vama!”

Radovan Vlahović, književnik