JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Okrugli sto na temu „Fejsbuk (i) književnost“

Okrugli sto na temu Fejsbuk (i) književnost održaće se u petak 15. aprila od 16 časova na 22. međunarodnom Salonu knjige na Novosadskom sajmu, u okviru 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala koji organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam.


Okrugli sto ima za cilj da otvori i rasvetli neistraženo polje odnosa književnosti i Fejsbuk društvene mreže odgovaranjem na pitanja:

- na koji način je Fejsbuk uticao na književnost,
- da li Fejsbuk podstiče pisce na stvaralaštvo i kako,
- da li Fejsbuk afirmiše književnost i kako,
- da li Fejsbuk menja kulturu čitanja, pisanja i objavljivanja književnih dela i na koji način,
- da li Fejsbuk menja recepciju književnih dela,
- da li postoji Fejsbuk književnost kao nova forma i kako bismo je definisali, koja su njena obeležja,
- ko su savremeni Fejsbuk stvaraoci i kakvi su oblici njihovog delovanja na mreži,
- da li i kako Fejsbuk utiče na klasične forme književnosti,
- kako Fejsbuk utiče na književni život,
- Fejsbuk književnost kao planetarna pojava,
- uloga i značaj Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala,
- kakav je uopšte odnos društvenih mreža i interneta i literature
- i slično.


Na Okruglom stolu učestvuju:

- goste pozdravljaju orgaizator Radovan Vlahović, direktor BKC-a, i gosti iz Rumunije: prof. dr Slavomir Gvozdenović, Ivo Munćan i Ljubinka Perinac Stankov

- mladi autori temata Fejsbuk (i) književnost objavljenog u Elektronskom časopisu za književnost i umetnost mladih REZ u izdanju BKC-a (Vladimir Stefanović, Stefan Basarić, Jelena Zelenović, Tijana Vasić, Ivan Šterleman, Viktor Škorić)

- Doris Pandžić (Hrvatska), Đorđe Kuburić, Nikola Kitanović, Simon Grabovac, Zoran Đerić, dr Milutin Đuričković, Miroslav Aleksić, Lidija Ćirić, mr Milica Lilić, Boris Lazć (Francuska).

Radovi učesnika – eseji, stručni tekstovi, naučni radovi, kritičko-teorijski tekstovi – nastali na temu Fejsbuk (i) književnost će biti objavljeni u posebnom Zborniku u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Pesnički miting u Novom Sadu

Pesnički miting je svojevrsni pesnički performans na kojem su pesnici Novosađanima poklanjali letke sa poezijom i govorili svoje stihove na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu 11. aprila. Ova akcija i kulturni događaj je ujedno i poziv ljubiteljima knjige za dolazak na Salon knjige Novosadskog sajma koji se održava od 12. do 18. aprila 2016.

Pesnički miting organizovali su Banatski kulturni centar i Novosadski sajam, uz podršku Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

Akcija je podrzumevala:
- deljenje letaka sa poezijom
- živu pesničku reč
- muzički program
- lepljenje poezije na oglasnim mestima

Učesnici Pesničkog mitinga i volonteri su prolaznicima poklanjati letke sa pesmama koje su ušle u uži izbor konkursa 5. i 6. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala koji se tradicionalno održava na Salonu knjige u organizaciji BKC-a i Novosadskog sajma. Evropski Fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, i svake godine, na konkurs Festivala prijavi se oko 500 pesnika iz 20-ak država Evrope i sveta.

Stihove su govorili brojni pesnici: učesnici dosadašnjih Festivala, redakcija i saradnici časopisa za književnost i umetnost mladih REZ, mladi autori i autori Banatskog kulturnog centra i autori Književne omladine Srbije.

U okviru muzičkog dela programa nastupili su: Teodora i prijatelji iz Kikinde i Aljoša Boruš iz Novog Sada.

Volonteri su pesme lepili na oglasnim mestima i kačili na kanape između kandelabara i na sličnim zgodnim mestima i time prolaznicima dali mogućnost da čitaju stihove u centru Novog Sada.

Više fotografija možete videti ovde: