JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održana Pesnička republika, uručene Gramate Predragu Markoviću, Dušanu Radaku i Dragomiru Šoškiću

Pod sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, Banatski kulturni centar po sedmi put je organizovao književnu manifestaciju Pesnička republika uz podršku Opštine Novi Bečej.

Država pesnika

U okviru programa dodeljena su Gramate Pesničke republike za propuštenu priliku Predragu Markoviću i za životno delo Dušana Radaku i Dragomiru Šoškiću, dok će Gramata Majka hrabrost Oliveri Balašević biti uručena posebnom prilikom. (Više o nagradama: ovde) Održan je i tradicionalni pesnički maraton državljana Pesničke republike. 

U Galeriji BKC-a otvorena je i izložba akvarela „Apoteozaˮ, inspirisana delom Miloša Crnjanskog, čiji je autor Dragan Miličić.

Pozdravni govor osnivača

Gramata Pesničke republike za Propuštenu priliku dodeljuje se za knjigu koja nije bila nagrađivana, a objavljena je u poslednjih pola veka, čime organizator želi da istakne vredna a nedovoljno zapažena ili nepravedno zanemarena dela. Ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike za Propuštenu priliku je književnik Predrag Marković za svoju prvu knjigu „L'imun. исцеђенˮ koju je objavila Književna omladina Srbije, u Beogradu 1982. godine

Laureat Predrag Marković

O dobitniku nagrade i knjizi govorio je književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, koji je nagradu i uručio.

Selimir Radulović uručuje Gramatu Predragu Markoviću


Gramate pesničke republike za životno delo Dušanu Radaku i Dragomiru Šoškiću uručio je Bratislav Milanović, jedan od ranijih dobitnika Gramate Pesničke republike, i urednik Književnih novina iz Beograda.

Bratislav Milanović uručuje Gramatu Dušanu Radaku

Bratislav Milanović uručuje Gramatu Dragomiru Šoškiću

Prisutne su na samom početku pozdravili Radovan Vlahović književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, osnivač i idejni tvorac Pesničke republike, i Milan Stojšin, pomoćnik predsednika Opštine Novi Bečej.

Radovan Vlahović, osnivač Pesničke republike
Milan Stojišin, pomoćnik predsednika Opštine

Program je vodio Branislav Ugrinov, novinar i urednik dopisničtva RTV-a u Kikindi.

Branislav Ugrinov

Na Pesničkom Maratonu, na otvoreni poziv organizatora učestvovali su pesnici iz raznih banatskih i vojvođanskih mesta i gradova, iz Novog Sada i Beograda, iz Makedonije i iz Crne Gore.

Bratislav Milanović, jedan od ranijih dobitnika nagrade, otvara Pesnički maraton.

Pesnici i publika

Hristo Petreski iz Makedonije

Pesnici i publika

Novo Tomić, darodavac digitalne biblioteke BKC-u

Učesnici maratona sa domaćinom