JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Uručena Nagrada za knjigu godine Radovanu Vlahoviću

Na redovnoj Skupštini Društva književnika Vojvodine 18. 3. 2023. u Novom Sadu uručena je Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine Radovanu Vlahoviću za roman Noćni razgovori sa sestrom (Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, 2021).

Radovan Vlahović i Jovan Zivlak.

Nagragu je uručio Jovan Zivlak, predsednik Društva književnika Vojvodine.

Uručenje nagrada Radovanu Vlahoviću.

Žiri je radio u sastavu: Damir Smiljanić (predsednik žirija), Jelena Marićević Balać i Branislav Živanović (članovi).

Uručenje Nagrade za životno delo Peri Zupcu.

Na skupštini je uručeno više nagrada DKV-a: Nagrade za knjigu godine, Nagrada za prevod godine i Nagrade za životno delo.

Radovan Vlahović sa suprugom Silvijom.

Iz saopštenja žirija

Radovan Vlahović (rođen 1958. godine u Novom Bečeju) je pisac i izdavač. Piše romane, kratke priče, pesme i eseje. Kao autor objavio je preko pedeset knjiga. Osnivač je prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. U funkciji urednika navedenog centra objavio je preko petsto naslova iz oblasti književnosti, umetnosti i nauke. Dobitnik je više nagrada za književni i izdavački rad. Član je više nacionalnih i internacionalnih udruženja (između ostalog nemačkog Exil-PEN centra). Radi kao izdavač i organizator kulturnih manifestacija u Novom Miloševu.

Roman Noćni razgovor sa sestrom je prvi deo Vlahovićevog Triptiha o novozenitistima. U podnaslovu čitaoci saznaju da se radi o Kratkom viteškom romanu o ljubavi. Utoliko ih više može zbuniti forma ovog dela – ne radi se o ispredanju jedne složene narativne celine, već o skupu kratkih, lirski oblikovanih fragmenata. Individualni intimni dijalog bezimenog pripovedača sa svojom drugom polovinom, sestrom, s kojom se više nalazi u duhovnom, nego u telesnom srodstvu („Rod smo vekovima i pre mog rođenja“ – str. 13) prožet je i referencama na dela, figure i likove znamenitih svetskih i domaćih književnika (Dostojevskog, Remboa, Trakla, Paunda, Micića, Crnjanskog i dr.). Čitaoci se moraju snaći „u žbunju stilistike i simbola“, o kojem govori sam autor (str. 19). Rezigniran svakodnevnim dešavanjem, pripovedač se u noćnim razgovorima ispoveda pred svojom imaginarnom srodnom dušom, pronalazeći u njoj inspiraciju za onu vrstu ljubavi što je ne može shvatiti „[s]amozadovoljan i prosečan palanački duh“ (str. 27). Pripovedač sizifovski podnosi svoju sudbinu: „Teško mi ide. Umoran sam od budućnosti. Proživeo sam sve njene dane. Ćutim, slikam krug u koncentričnim krugovima ...“ (Str. 98) Njegov gest otklona od budućnosti nastaje iz neprihvatanja ideologije napredovanja k boljem; umesto toga on forsira ciklični povratak ka arhetipskim temama i motivima kao što je onaj ženskog principa oličenog u figuri sestre. Ali to nije nekritičko prihvatanje ideje „večnog vraćanja istog“ kroz medij umetničke reči ili slike – umetnost je ta koja uvek mora da nadgradi život: „Život je misao. Čežnja za beskrajem koja se godinama dopričava.“ (Str. 83) To će pokazati i drugi i treći deo ovog „novozenitističkog triptiha“ (Dnevnik virtuelnog zavodnika i Gospodin Snevalo). Tako Vlahović podstiče čitalačku znatiželju i na horizontu jednog sveta otvorenog u ovom „viteškom romanu“ sprema već ulazak u nove dimenzije svog pripovedačkog kosmosa. Malo je autora na vojvođanskoj književnoj sceni koji umeju tako da „dopričaju“ život na granici između sna i jave.

 

Više o knjizi:

RTV

BKC na Sajmu knjiga u Novom Sadu

Banatski kulturni centar bio je jedan od izlagača na proteklom Sajmu knjiga u Novom Sadu u periodu od 7. do 13. marta 2023. godine gde je izložio oko 50 novih naslova objavljenih u periodu između dva sajma i organizovao više promocija.Iz najnovije produkcije izdvajamo  

Izdanja BKC-a između dva sajma objavljena su u edicijama Izabrana zenitistička dela, Roman, Poezija, Proza, Eseji, Kritike, Ogledi, Istorija/Kolonistička naselja, Prva knjiga, Prevodi, Književnost za decu... 

Iz protekle produkcije posebno se izdvaja kapitalni projekat realizovan u saizdanju sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” a uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine – „Izabrana zenitistička dela” (1. kolo u 8 tomova). Ediciju potpisuju – za izdavače: Radovan Vlahović i Nenad Šaponja; uredništvo: Miloš Jocić, Simon Grabovac, Radovan Vlahović; izdavački savet: Gojko Tešić, Sava Damjanov, Milan Micić; priredili: Miloš Jocić, Radovan Vlahović, Senka Vlahović; saradnici: Andrea Beata Bicok, Dragana Bošković, Maša Vujnović, Zoran Đerić, Mladen Đuričić, Vasilije Milnović, Vladimir Petrović, Milana Poučki, Snežana Savkić, Nenad Stanojević, Nina Stokić, Viktor Škorić. 

BKC je između dva sajma kao izdavač realizovao više konkursa za nagrade koje podrazumevaju objavljivanje knjige:

- Gramata Pesničke republike je nagrada za koju je Gojku Đogu objavljeno novo izdanje kultne knjige „Vunena vremena“ sa iscrpnim predgovorom Jovana Delića, a u pripemi je i knjiga novog dobitnika Gramate Predraga Markovića: „L'imun isceđen“;

- Nagrada „Bogdan Čiplić” za najbolji prozni rukopis (čiji je pobednik  Aleksandar Arsenijević kome je objavljena knjiga „Fosforescencije”); i

- Nagrada Konkursa „Prva knjiga” u saradnji sa Gradom Kikinda  gde su objavljene knjige mladih autora do 35 godina: „Bezbojni plamen“ Milivoja Popova, „Metalingvistička svest kod dece predškolskog uzrasta“ Dunje Brkin Trifunović i „Šljakeraj“ Svetlane Savić. 

Posebno se izdvajaju dva „Novozenitistička triptiha” Radovana Vlahovića – tri romana („Noćni razgovori sa sestrom”, „Dnevnik virtuelnog zavodnika“ „Gospodin Snevalo“) i tri knjige poezije („Šta traži Beket u mom krevetu?“, „Soba što noću svetli“, „Ja ću se vratiti“). 

U ediciji Kolonistička naselja objavljeno je tri knjige autora i urednika dr Milana Micića: „Kolonistička naselja (1920–1941): Bačka, Banat: knjiga druga“, „Aleksandrovački letopis: zbornik radova: knjiga druga“, „Stepčanske sveske: Knjiga 1.”, zbornik radova. 

Izdvajaju se i knjige autora: Simon Grabovac Magična petlja 2Nikole Kitanovića „Bože, u pticu me pretvori”, Tihomira Petrovića „Antologija TitoSrđana Grubora „Ovaploćenje u knjigama: Teološki osvrt na književno delo Radovana Vlahovića”, Davida Kecmana Dake „Zapisi iz zaumlja”. 

Kad su u pitanju prevodi na strane jezike izdvajamo knjige „Nesanica“ Rišarda Vasilevskog (prevod sa poljskog Olga Lalić Krovicka), „Tren“ Marine Cvetajeva (dvojezično rusko-srpski, prepev Violeta Bjelogrlić), „Sto pesnika Irske“ (izbor i prepev Andrija Ušjak). Na hrvatskom jeziku objavljena je knjiga Branke Begovac: „Intermedijarni prostor žene“. 

Dva nova naslova u izdanju BKC-a ponelo su sledeće nagrade: Nagrada Društva književnika Vojvodine za Knjigu godine za roman Radovana Vlahovića „Noćni razgovori sa sestrom” i „Pečat varoši sremskokarlovačke” za knjigu pesama Perice Markova „Ognjište”. 

Prošle godine BKC dobio je prestižno Pokrajinsko priznanje „Ferenc Feher” za izuzetan doprinos razvoju kulture, dok je osnivač BKC Radovan Vlahović dobio Zlatnu medalju za zasluge Predsednika republike za doprinos književnosti. 

BKC je do sada je objavio preko 600 naslova u oblasti književnosti, umetnosti, nauke, publicistike, na preko 15-ak jezika, autora iz više od 20 država sveta.  


PROMOCIJE BKC-A NA SAJMU

7. mart, ŠTAND POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU, JAVNO INFORMISANJE I ODNOSE S VERSKIM ZAJEDNICAMA U HALI „MASTER”
Predstavljanje Izabranih zenitističkih dela, 1. kolo u 8 tomova, u saradnji sa suizdavačem Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski“


O delima govorili su urednici: Radovan Vlahović, Simon Grabovac i Miloš Jocić
U ime KCV „Miloš Crnjanski“ govorili su: Nenad Šaponja, direkotor, i Mirko Sebić, urednik


7. mart, DANI LAZE KOSTIĆA, BINA U HALI „MASTER”
Predstavljanje dva novozenitistička triptiha Radovana Vlahovića


Govorili su: autor Radovan Vlahović, urednik Simon Grabovac, kritičar dr Mladen Đuričić, odlomke kazivala Branka Marković


12. mart, DANI LAZE KOSTIĆA, BINA U HALI „MASTER”
Predstavljanje novih izdanja Banatskog kulturnog centra


Predstavljene knjige i autori:
Svetlana Savić: “Šljakeraj” (Nagrada "Prva knjiga")
Aleksandar Arsenijević: „Fosforescencije” (Nagrada "Bogdan Čiplić")
Srđan Grubor: “Ovaploćenje u knjigama: Teološki osvrt na dela Radovana Vlahovića“
David Kecman Dako: “Zapisi iz zaumlja“
Marija Stanković: “Deo mene”
Dobrana Zeković: “Simana”
Špejtim Sojeva Sole: “Ljubimac”
Veselin Mandarin: “Večnost je kriva”
Zdravko Borojević: “Nenapisano pismo”

Gost pesnik: Živko Nikolić
Uvodan reč: Radovan Vlahović, osnivač i direktor
Moderator: Nataša Bundalo Mikić