JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

BKC na Danima Dušana Vasiljeva u Čeneju u Rumuniji

Autori Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović, Viktor Škorić, Marija Tanackov i Senka Vlahović Filipov gostovali su na Danima Dušana Vasiljeva u Čeneju u Rumuniji 15. maja 2016. godine. Ovom prilikom Savez Srba u Rumuniji dodelio je specijalnu Zahvalnicu Banatskom kulturnom centru.

Dodela Zahvalnice Banatskom kulturnom centru.

Pred spomen pločom Dušanu Vasiljevu.

U programu je predstavljena nova knjiga o Dušanu Vasiljevu mladog književnika Viktora Škorića Magle, noći i žice: Eseji o Dušanu Vasiljevu u izdanju BKC-a, kikindske gimnazije i novobečejske biblioteke. O knjizi su govorili autor i recenzent Marija Tanackov, književni kritičar.

Viktor Škorić, kniževnik.

Marija Tanackov, književni kritičar.

Više o knjizi:


Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a, je u svom pozdravnom govoru naglasio višegodišnju dvosmernu saradnju između Saveza Srba u Rumuniji i Banatskog kulturnog centra, a u daljem programu je govorio stihove iz svoje knjige pesama Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski.

Radovan Vlahović, književnik.

Senka Vlahović Filipov govorila je pesme u prozi iz svoje nove multimedijalne knjige u pripremi.

Senka Vlahović Filipov, vizuelni umetnik.

U programu su još učestvovali Ognjan Krstić, predsednik Samouprave Srba u Rumuniji, prof. dr Slavomir Gvozdenović, prof. dr Oktavia Nedelku, Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije Dušan Vasiljev iz Kikinde, Goran Mrakić, pesnik i aforističar, predstavnici lokalne uprave, učenici srpske škole i dr. 

Ognjan Krstić, predsednik Samouprave Srba u Rumuniji.

Prof. dr Slavomir Gvozdenović.

Prof. dr Oktavia Nedelku.

Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije Dušan Vasiljev iz Kikinde.

Goran Mrakić, pesnik i aforističar.

Dušan Vasiljev u malom dramskom prikazu srpske dece iz Čeneja.

Čenejci.

Manifestaciji su pored meštana, prisustvovali i studenti srpskog jezika 
sa Univerziteta u Bukureštu.

Dušan Vasiljev je u periodu 1919-1923. u Čeneju živeo i radio 
kao učitelj u zgradi u kojoj se danas održava manifestacija njemu u čast. 

Program BKC-a na manifestaciji porodice Popov u Novom Miloševu

Tradicionalno okupljanje porodice Popov, održano 14. 5. 2016. godine u Žitnom magacinu Zavičajnog muzeja Kotarka u Novom Miloševu, Banatski kulturni centar je podržao multimedijalnim umetničkim programom iz svoje produkcije.


U okviru manifestacije Banatski kulturni centar je priredio:
  • predstavljanje romana u pripremi pod nazivom Bapa Radovana Vlahovića u izdanju BKC-a (O romanu vezanom za jedan dan junaka Branka Popovog Bape dvadesetih godina u Banatu, govorio je autor, a odlomke su čitale Senka Vlahović Filipov i Tijana Popov)
  • projekcija filma, odnosno video-ilustracije knjige poezije, Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski Radovana Vlahovića, u režiji Senke Vlahović Filipov, u produkciji BKC-a


Porodica Popov je jedna od najstarijih i najbrojnih porodica koje su osnovale 1751. godine selo Plevnu, kasnije Karlovo (Dragutinovo, današnje Novo Miloševo). Porodica okuplja, na ovoj manifestaciji, potomke Popovih koji slave Sv. Ignjatija Bogonosca iz više gradova i stranih država.

Više o ovoj porodici i njihovoj manifestaciji iz pera Radovana Vlahovića: 
http://vlahovicradovan.blogspot.rs/2014/05/red-drzi-svet-o-porodici-popov-iz-novog.html

Dragan Rauški: „Prilozi za Monografiju Novog Miloševa: knjiga sedma”

160 strana, boš povez, 14x21 cm, 2016. god.


Ponovo smo uspeli da sakupimo tekstove koji nam dočaravaju neko prošlo vreme, a koje vredi sačuvati od zaborava. Pera su se latili Miloševčani, i ljudi koji su deo svog rada posvetili Novom Miloševu. 

I ovoga puta su okupljeni autori pretočili u knjigu svoja sećanja, doživljaje i istraživanja, a saradnici su se po­tru­dili da nam pribave mnoštvo fotografija i dokume­na­ta. 

Iz Predgovora
Dragan Rauški