JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Otvorena izložba „Bibiane” na Sajmu knjiga u Novom Sadu

Nova izložba „Bibiane” iz Bratislave pod nazivom „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” otvorena je 5. marta 2019. u auli „Master” centra Novosadskog sajma u okviru Međunarodnog sajma knjiga i 8. festivala ilustracije knjige „Bookill fest”.  



Izložbu organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu „Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka” iz Kovačice.

Pavel Babka i Peter Tvrdonj.

Mihal Hrušik.

Izložbu je otvorio Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji. „Bibianu” iz Bratislave je predstavio njen direktor Peter Tvrdon. Prisutnim su se obratili i Tijana Cicmil Stakić, menadžer Sajma knjiga, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Pavel Babka, direktor Galerije „Babka”, Senka Vlahović, osnivač i direktor „Bookill fest-a”, i Sibila Petenji Arbutina, član žirija „Bookill fest-a”.


Izložba sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora čiji su radovi bili zastupljeni na Bijenalu u Bratislavi u periodu od 2003. do 2017. godine, po izboru sekretarijata bijenala.
Autori zastuljeni na izložbi: Rastko Ćirić, Nebojša Đuranović, Tihomir Čelanović, Eugen Slavik, Marija Dokmanović, Vladimir Bursać, Siniša Banović, Nikola Vitković, Mihailo Pisanjuk, Asja Vasiliev, Predrag Todorović, Manja Stojić, Suzana Kubinec, Rade Marković, Dušan Pavlić, David Vartabedijan, Ana Grigorjev, Aleksandar Zolotić.
Izložba će biti postavljena u auli „Master” centra Novosadskog sajma 5–11. marta 2019. godine i u Galeriji Banatskog kulturnog centra maja 2019.

Radovan Vlahović.
   
Tijana Cicmil Stakić.

Senka Vlahović.

Sibila Petenji Arbutina.


IZLOŽBA „BOOKILL FEST-a” 2018. NA SAJMU
Pored izložbe iz Bratislave, na Sajmu knjiga postavljena je i izložba ilustracija nagrađenih autora na prošlogodišnjem konkursu Festivala ilustracije knjige „Bookill fest” 2018. Izložba će biti postavljena na štandu Banatskog kultunog centra u Hali „Master” Novosadskog sajma 5–11. marta 2019. godine. Imena nagrađenih autora možete pogledati ovde.

VIŠE O FESTIVALU 2019.
Festival ilustracije knjige „BookILL fest” po osmi put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam. Festival ilustracije knjige se održava na Novosadskom sajmu i u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. „BookILL Fest” podrazumeva internet konkurs za najbolje ilustracije knjiga, izložbu izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika, gostujuće izložbe i prateće programe.

Kalendar festivala
25. februar 2019 – otvaranje konkursa (konkurs možete videti ovde)
5. mart 2019, 13h, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – predstavljanje „Bibiane”, otvaranje izložbi „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” i izložbe Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2018., trajanje izložbi od 5–11. marta 2019.
10. april 2019 – zatvaranje konkursa
april 2019 – žiriranje
maj 2019, Galerija Banatskog kulturnog centra, Novo Miloševo – proglašenje pobednika, dodela nagrada i otvaranje izložbe izabranih i nagrađenih radova, otvaranje izložbe „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” (tačan datum će biti naknadno objavljen)
mart 2020, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu „Bookill festa” 2019.

Prilog RTV Vojvodine u emisiji Dobrý večer Vojvodina možete videti ovde:

Prilog RTV Vojvodine u emisiji Art-erija možete videti ovde:

Knjiga Katie Vunderlin i izložba Agneš Đukičin u Novom Miloševu

Predstavljanje romana "Beli klavir i mlinareva kći" Katie Vunderlin iz Švajcarske (u prevodu Marije Ančić i u izdanju Banatskog kulturnog centra) i otvaranje samostalne izložbe slika "Buđenje" Agneš Đukičin iz Novog Bečeja održano je  1. marta 2019. u Banatskom kulturnom centru.


Učestvovali su: autorka knjige Katia Vunderlin, urednik i recenzent knjige Radovan Vlahović i Senka Vlahović koja otvara izložbu.




O knjizi

"Nakon što je odsvirao nekoliko skala, on se nagne nad klavijaturu, pa brzo i precizno stade da udara po tipkama. Čuvši prve, dramatične tonove „Vilinskog kralja" Matildi srce zatreperi od radosti. U stomaku joj se javi neki neobičan osećaj. Došao je red na nju. Došao je momenat da pokaže šta zna! Preko njenih usana kao od šale potekoše prvi tonovi pesme i ona u tom momentu po prvi put, bez ikakve nelagode i ustezanja, pogleda Maršala pravo u oči. Želela je da mu da do znanja da je pobedila, da je bolja od njega, ali joj se onda javi neki neobičan osećaj koji nadjača svaku želju za pobedom. Bio je to osećaj ljubavi, ne one fizičke, već božanske. Bila je to njihova zajednička ljubav prema muzici, koja u drugi plan potisnu sve one tračke sreće koje je Matilda ikada ranije osetila. (Odlomak iz romana)

U Vršcu, pred Drugi svetski rat, smeštena je radnja romana Katie Vunderlin Beli klavir i mlinareva kći, gde ona prati sudbinu glavne junakinje Matilde Miler, Folksdojčerke i talentovane mlade operske pevačice, ćerke vlasnika jednog mlina. A kao sporednu junakinju prati sudbinu Ane Fjodorovne i njene porodice ruskih plemića koji su, nakon oktobarske revolucije u Rusiji, izbegli u Kraljevinu Jugoslaviju i naselili se u Vršcu i tamo držali krojačku radnju. Drugi veliki sporedni lik je Stevan, komunista pre i u toku rata u ilegali, a posle rata predstavnik nove vlasti. Dok je treći sporedni lik u romanu Josip Broz Tito koji je jedno vreme pred kraj Drugog svetskog rata, rukovodeći borbama za oslobođenje Beograda, boravio u Vršcu.

Roman je višeslojan i u njemu se jednako prepliću elementi romana ideja sa ljubavnom potkom i dramskim zapletom, ali se može okarakterisati i kao ljubavni roman ili kao zavičajni roman, koji jednu zavičajnu priču uzdiže na globalni i međunarodni, a ujedno i filozofski nivo u kom se uvek nalazimo pred sumnjama u ono što je učinjeno i pred pitanjima da li je moglo i drugačije sve da se desi i na koji način su se, razmišljajući deterministički, mogli izbeći konflikti u koje su upali, u datim istorijskim i životnim situacijama, glavni junaci ove vanredno lepe, stilistički, emotivno i deskriptivno nadahnute priče.

Roman Katie Vunderlin Beli klavir i mlinareva kći najtoplije preporučujem za čitanje kao svedočanstvo o vremenu kad su se stvarale i rušile istorije naroda u kojima su se vrednosti menjale preko noći, a obični mali čovek iz naroda najčešće stradao i postajao žrtva društvenih promena. Istorija je tu da pamti uglavnom šire društvene promene dok su romani, kao što je ovaj, tu da prate lične živote ljudi i pojedinaca u vremenima koja su potirala njihove individualne zahteve i želje od života" - Iz Recenzije, Radovan Vlahović.

O izložbi

Izložba "Buđenje" predstavlja seriju uglavnom apstraktnih ili apstraktvo-figurativnih slika Agneš Đukičin nastalih u tehnikama: akril na platnu, kombinovana tehnika, monoprint... Izložba prikazuje razvojni put autorke i postepeni prelazak iz figurativnog u apstraktno slikarstvo, ovladavanje novim tehnikama slikanja... Cilj izložbe je, po autorkinim rečima, između ostalog i: „ohrabrivanje većeg broja žena da se i u lepim, zrelim godinama počnu baviti nečim novim, da istražuju sebe i svet oko sebe."


TV Novi Bečej.