JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Boris Lazić iz Francuske - pobednik 6. Evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala


Žiri 6. Evropskog Fesjbuk pesničkog festivala na čelu sa Simonom Grabovcem objavio je na završnici Festivala 19. 4. konačnu odluku da je Boris Lazić, književnik i prevodilac iz Pariza, dobitnik nagrade ovogodišnjeg Festivala u konkurenciji od 496 autora iz 22 države.

Prvostepeni žiri 6. Evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, koji čine pobednici prethodnih pet Festivala iz različitih država, doneo je odluku o odabiru pesama za uži izbor. Drugostepeni žiri u sastavu: Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Radovan Vlahović, Zoran Đerić i Simon Grabovac, predsednik, doneo je odluku o dobitniku Nagrade koja je objavljivanje samostalne zbirke pesama.

Odluka o užem izboru objavljena je na sajtu BKC-a:

Evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 18. i 19. aprila na Novosadskom sajmu, u okviru 21. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Evropski Fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu. 



Za učešće na 6. Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu i za konkurs za Nagradu prijavio se 496 pesnika iz Srbije i 22 zemlje sveta. Pesnici su učestvovali čitanjem pesama na Novosadskom sajmu, kao i putem Fejsbuka. Na Festivalu su lično prisustvovale pobednice ranijih Festivala Elena Askarova iz Rusije i Bogdanka Rakić iz Nemačke, kao i pesnici iz Švedske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i iz brojnih gradova Srbije. 



Festival je otvorio predsednik Opštine Novi Bečej Saša Šućurović, a prisutnim su se na otvaranju obratili i Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Radovan Vlahović, osnivač i organizator Festivala.
  
Organizovanje 6. EVROPSKOG FEJSBUK PESNIČKOG FESTIVALA pomogla je Opština Novi Bečej.


Pobednica prethodnog Festivala Elena Askarova iz Habarovska iz Rusije
i prevodilac Tatjana Vujić iz Umaga.

Pobednica Festivala 2012. Bogdanka Rakić iz Nemačke.

Promocije knjiga na štandu BKC-a

Više fotografija možete videti ovde:

1. dan Festivala
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.997439863632262.1073741839.309920852384170&type=1

2. dan Festivala
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.996965823679666.1073741838.309920852384170&type=3


Saopštenje žirija 

Žiri 6. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u sastavu: Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Radovan Vlahović, Zoran Đerić i Simon Grabovac, predsednik, doneo je jednoglasnu odluku da se za najbolje pesničko ostvarenje ovogodišnjeg festivala proglasi pesma STICK CHARTS, Borisa Lazića, iz Pariza, Francuska.

Ova pesma, iako je nastala na iskustvu poezije velikog zamaha Sen Džon Persa, uspeva da, svojim sasvim drugačijim ritmom, drugom svešću i svojim specifičnim odnosom spram tematsko-motivske ose, izgradi sopstveni, pesnički veoma ubedljiv svet, koji, i pored toga što nastoji da bude sveobuhvatan, ipak govori iz ugla individue. Jer, iako je tu cela morsko-pomorska menažerija, sve se ipak na kraju svodi na snatrenje u kojem, na kraju, lica postaju glavni junaci: "Lica, koja te pohode, i sa kojima se sašaptavaš, sa kojima se sporiš, koja osmatraš, osluškuješ." Da bi se na kraju ta lica rastvorila u predele, sanje, poglede, arhipelage. Znači, veoma uspešno i efektno je zatvoren, skoro beskonačni, krug koji otvara prvi stih sa trskom. A već iz grčke filozofije znamo šta trska znači.

Druga bitna stvar u vezi sa ovom pesmom i nagrađenim pesnikom je da je ovaj 6. Evropski fejsbuk pesnički festival uveden u viši nivo, jer je Boris Lazić, već uveliko afirmisani pesnik, prevodilac, prozaista, esjista. 

Objavio je pesničke knjige:   
Posrnuće, 1994, Beograd.
Okeanija, 1997, Beograd.
Strašna muzika o beskraju, s Goranom Stojanovićem, 1999, Pariz.
Psalmi inovernog, Sremski Karlovci, 2002.
Pesme lutanja i sete, Beograd, 2008.

Kao i prozne:
U pohodu manastiru Gradac, (plaketa), 1996, Beograd.
Beleške o Arkadiji, 2000, Beograd.
Turski divan, 2005, Požarevac.
Gubilište, 2007, Požarevac.
Romandžija, u »Fantom Slobode«, 2008, Zagreb.
Vrt zatočenika, Komparativne studije o stripu, BKG, 2010, Beograd.

Pored njega, u konkurenciji se nalazila i istaknuta pesnikinja Vladislava Vojnović, autorka nekoliko knjiga poezije i proze, čiju pesmu, na žalost, nije prepoznao prvostepeni žiri, tako da koristim priliku da je pomenem, ali ne samo zbog ove činjenice, nego i zbog toga što i ona potvrđuje da festival polako ulazi u novu, višu, fazu.

I na kraju, pomenućemo i one autore koji su od prvostepenog žirija dobili tri glasa, a to su: Jelisavčić Marijana, iz Novog Sada, Krstić Slaviša iz Smederevske palanke i Škoro Todora iz Beograda; kao i autore koji su dobili dva glasa: Nikola Čavić, Novi Sad, Nermin Delić, Sarajevo, Anastasija Jakovljeva Pomogaeva, Odesa, Igor Marković, Moskva, Elena Prendžova, Skopje i Milan Višnjić, Kučevo.

U Novom Sadu, 18. 04. 2015.

Predsednik žirija
Simon Grabovac