JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Tolerancija i rodna ravnopravnost u srednjim školama Kikinde“

112 strana, tvrd povez, ilustracije u boji, 21x14cm, 2016. god.
Cena: 1500 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Publikacija TOLERANCIJA I RODNA RAVNOPRAVNOST U SREDNJIM ŠKOLAMA KIKINDE: Izveštaj o sprovedenom istraživanju, čija je urednica Dijana Subotički Miletić,  predstavlja deo rezultata opsežnog ispitivanja stavova učenika/ca srednjih škola u Kikindi na temu diskriminacije i rodne ravnopravnosti. 

Više od 43%  đaka ne zna da je diskriminacija zabranjena zakonom, što je vrlo visok procenat ispitanika/ca, ako se ima u vidu da je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu u Srbiji 2009. godine. Srednjoškolci/ke kikindskih srednjih škola smatraju da su najdiskriminisaniji pripadnici seksualnih manjina, Romi, zatim siromašne osobe, deca i žene, osobe sa invaliditetom, bolesnici, osobe sa sela, izbeglice, stare osobe i radnici. Najveći broj njih obratilo bi se roditeljima da bi sprečilo diskriminaciju u svojoj okolini. Petina đaka ne zna kome bi se obratila radi spečavanja diskriminacije u svojoj okolini, neki bi pozvali policiju,  psihološku službu škole ili razrednog/u,  a samo jedan  (0,1%) ispitanik/ca obratio bi se instituciji Poverenika za ravnopravnost. Preko petine đaka boji se da obraćanje bilo kome radi sprečavanje diskriminacije ne bi pomoglo, odnosno da takve slučajeve niko ne shvata ozbiljno. Ovakav rezultat mogao bi biti snažan signal instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti prilikom planiranja svojih aktivnosti, kako bi određene mere preuzeo u cilju informisanja srednjoškolske populacije o svojim nadležnostima.

Ispitanicima/cama data je mogućnost da se izjasne o stavu: Pobačaj bi trebalo zakonom zabraniti”. Navedeni stav je prihvatljiv, kako za one srednjoškolke/ce koji imaju restriktivan stav prema pravima nekih društvenih grupa, tako i kod onih koji su izjavili da su protiv umanjenja prava nekih društvenih grupa. Iznenađujući je podatak da srednjoškolke u većem procentu od srednjoškolaca prihvataju stav koji (im u budućnosti) uskraćuje pravo da odlučuju o abortusu.

Nalazimo da informacije koje učesnici/ce istraživanja dobijaju u školi ne doprinose smanjenju konzervativizma, etnonacionalizma i verske toleracije. Zato rezultati ovog istraživanja, uz svu teritorijalnu i uzoračku ograničenost, ukazuju na potrebu  evaluacije sadržaja koje učenici i učenice dobijaju tokom obrazovnog procesa u srednjim školama, a odnose na temu ovog istraživanja.

Recenzentkinje publikacije su prof. dr Nevena Petrušić redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. Jelena Mićević- Karanović, doktorka psiholoških nauka i profesorka strukovnih studija za psihološku grupu predmeta na VŠSSOV u Kikindi, kao i Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Republici Srbiji.