JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Đino Lajneveber iz Hamburga – pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

U okviru manifestacije Pesnička republika 23.11. 2019. u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, proglašen je pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala  Đino Lajneveber (Gino Leineweber) iz Hamburga.



10. evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 9. i 10. marta 2019. godine na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

U kokurenciji za nagradu bile su pesme oko 500 autora iz 31 zemlje sveta koji su se javili na konkurs festivala. Prvostepeni žiri Festivala, koji čine pobednici prethodnih Festivala iz 9 zemalja, izabrao je za uži izbor za nagradu pesme 44 autora iz 14 zemalja sveta.

Drugostepeni žiri na čelu sa Simonom Grabovcem i članovima: dr Zoranom Đerićem, Franjom Petrinovićem, Goranom Ibrajterom i Radovanom Vlahovićem, na osnovu užeg izbora, doneo je odluku o dobitniku nagrade, koja je objavljivanje samostalne zbirke pesama, dok će 44 pesme koje su ušle u uži izbor biti objavljene u zborniku „Višeglasje”.

Drugostepeni žiri doneo je jednoglasnu odluku da pobedenik jubilarnog 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala bude Đino Lajneveber iz Hamburga iz Nemačke sa pesmom Colette (Kolet).

Đino Lajneveber (Gino Leineweber) je rođen 1944. godine. Živi i radi kao pisac u svom rodnom gradu Hamburgu. Od 2003–2015. bio je predsednik, a od 2015. godine počasni predsednik Udruženja pisaca u Hamburgu. Od 1991–2015. godine bio je član delegacije hamburške kulturne uprave. Nakon pisanja i objavljivanja proze, njegovo stvaralaštvo je sada fokusirano na biografije, putopise i poeziju. Od 2003–2008. godine je bio pisac budističkih mesečnih novina. Lajneveber je predsednik Udruženja pisaca i prevodilaca Tri mora (Three Seas Writers' and Translators' Concil, TSWTC) sa središtem na Rodosu u Grčkoj, član je Nemačkog udruženja pisaca i PEN centra nemačkih autora u dijaspori. Od 2005. godine je zamenik predsednika fondacije Irmgard-Heilmann-Stiftung u Hamburgu. Predsednik je žirija književne nagrade Hannelore-Greve.

Gino Leineweber:

Colette

Colette lebt in Paris
Kämpft um ihren gestohlenen Namen
Auf den Büchern die sie schrieb
Küsst Missy
Gibt der Wahrheit eine Bühne
Lebt als Vagabundin
Liebt Missy
Und Bettler und Betrunkene
Journalisten und Schriftsteller
De Jouvenel – Den Vater – Den Sohn
Übertrumpft die Gesellschaft
 Mit dem weisem Blick der reifen Frau
Chérie und Erwachende Herzen
Liebesnöte in Purpur
Erzählungen im Tabu
Zum Trotz ihrer Zeit
Colette ist sie selbst


Đino Lajneveber:

Kolet

Kolet živi u Parizu
Bori se za svoje ukradeno ime
Sa knjiga koje je napisala
Ljubi Misi
Istinu stavlja na binu
Živi kao skitnica
Voli Misi
I prosjake i pijanice
Novinare i pisce
De Juvenel-a – Oca – Sina          
Nadmašuje društvo
Mudrim pogledom zrele žene
Chérie i srca koja se bude           
Ljubavne teškoće u purpuru
Zabranjene priče
I uprkos vremenu u kom živi
Kolet je svoja

Bogdanka Rakić
prevod sa nemačkog na srpski