JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Senka Vlahović Filipov na Simpozijumu o ilustraciji u Bratislavi

Dušan Rol, osnivač BIB-a i počasni predsednik
Međunarodne komisije BIB-a, i Senka Vlahović Filipov

Senka Vlahović Filipov učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji 5. i 6. septembra 2015. godine u Bratislavi u okviru jubilarnog 25. Bijenala ilustracije (BIB).

Na Simpozijumu su učestvovali teoretičari i istoričari ilustracije knjiga za decu iz brojnih zemalja sveta: Poljska (Anita Wincencjusz-Patyna), Danska (Kirsten Bystrup, Steffen Larsen), Slovačka (Iveta Gal Drzewiecka, Andrej Švec), Velika Britanija (Piet Grobler), Iran (Ali Boozari, Kianoush Gharibpour), Moldavija (Vladimir Kravchenko), Grčka (Mary Kritikou), Letonija (Ūna Laukmane), Japan (Takeshi Matsumoto), Južna Koreja (Fred Minn), Italija (Livio Sossi), Portugalija (Maria José Sottomayor), Češka (Milena Šubrtová), Hrvatska (Manuela Vladič Maštruko) i Srbija (Senka Vlahović Filipov).


Senka Vlahović Filipov i Viera Anoškinova, direktorka Sekretarijata BIB-a, na Simopozijumu.


Tema ovogodišnjeg Simpozijuma bila je „Kako je Bijenale ilustracije u Bratislavi uticalo na dečje ilustrovane knjige u svetu u poslednjih pola veka”, a radovi učesnika Simpozijuma izlaze u Zborniku krajem oktobra ove godine.

Bijenale ilustracije u Bratislavi podrzumeva međunarodni konkurs, nagrade, izložbu ilustracija za decu, simpozijum i razne prateće programe. Na bijenalu je ove godine učestvovalo 355 ilustratora iz 50 država sveta. BIB se održava svake neparne godine u jesen u Bratislavi, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog centra knjige za mlade (IBBY) uz podršku Ministarstva kulture Slovačke republike.

Senka Vlahović Filipov je vizuelna umetnica, autorka knjige „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa” u izdanju BKC-a (nova knjiga je u pripremi), osnivač, direktor i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest” u Novom Sadu u organizaciji BKC-a i Novosadskog sajma.

Bavi se različitim disciplinama vizuelnih umetnosti: prvenstveno dizajnom i ilustrovanjem knjiga i teorijskim izučavanjem ilustracije, ali i fotografijom, slikarstvom i video radom, eksperimentišući likovnim medijima i oblastima njihove primene... Diplomirala je primenjenu fotografiju, specijalizirala ilustraciju knjige, a master rad odbranila na temu video-ilustracije knjige. Član je ULUPUDS-a. Izlagala je na samostalnim i kolektivnim izložbama i u zemlji i inostranstvu.

http://senkavlahovicfilipov.blogspot.rs/