JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

НАГРАДА "СИМА ЦУЦИЋ"

На основу конкурса који је расписао Банатски културни центар из Новог Милошева поводом манифестације Пролеће Симе Цуцића жири у саставу:

1. проф. др Тихомир Петровић
2. мр Предраг Јашовић
3. књижевник Радован Влаховић

одлучио је да награду Сима Цуцић за најбољу књигу из области књижевне критике понесе књига

ИШЧИТАВАЊЕ ОСОБЕНОГ ЗНАКА
проф. др Луке Хајдуковића


а награду Сима Цуцић за књигу песама за децу жири у истом саставу одлучио је да понесе књига

КРАЉЕВСТВО ЗА ДЕТИЊСТВО
проф. др Миомира Милинковића

Образложење жирија


Ове године је по други пут расписан конкурс за награду Сима Цуцић. Поред тога што је прошле године био расписан конкурс за стваралаштво из области науке књижевности за децу, ове године је расписан и конкурс за белетристичко стваралаштво из области књижевности за децу.
Констатујемо да је ове године из области науке књижевности за децу до Банатског културног центра, односно до жирија доспела само једна књига. Ми лично знамо да постоје још две књиге из пера проф. др Славољуба Обрадовића „Осам портрета писана за децу и омладину“ и „Историјска матрица родољубља у књижевности за децу и омладину“, оба књиге су из 2008. године, док је монографија о Сими Цуцићу „Писац и критичар Сима Цуцић“ од истог аутора из ове, 2009. године.
На жалост, ниједна од наведених књига није стигла званично до чланова жирија, нити је у предвиђеном року (до 01. 04. 2009.) стигла на адресу Банатског културног центра. Но, надамо се да ће се наредне године стећи услови да не долази до оваквих превида, оних који треба да конкуришу.
Из области белетристичког стваралаштва за децу је пристигло доста књига, и то, пре свега, песничких збирки. Међутим многе од њих не испуњавају основне захтеве, јер су раније објављене (2005, 2006 итд.), па према томе нису ни могле да уђу у ужи избор. Стиче се утисак, да је овим ауторима, пре свега стало да учествују у обогаћивању библиотеке „Сима Цуцић“, коју је отворио Банатски културни центар.
На крају, да скренемо пажњу свим будућим учесницима Симиног пролећа, било такмичарски, било у оквиру округлог стола, да све информације могу добити на сајту Банатског културног центра.
Образложење
Од свих пристиглих радова на конкурс манифестације „пролеће Симе Цуцића“ за доделу две равноправне награде Сима Цуцић за стваралаштво за децу у области поезије и области науке, Жири у саставу проф. др Тихомир Петровић (председник), мр Предраг Јашовић (члан) и Радован Влаховић (директор манифестације) једногласно је одлучио да награду у области науке и есејистике додели Луки Хајдуковићу за књигу „Ишчитавање особеног знака“ и Миомира Милинковића за песничку збирку „Краљевство за детињство“.
Лука Хајдуковић је један од познатијих војвођанских књижевника. Подједнако је успешан у писању поезије, као и у области науке, есејистике, позоришне критике и преводилаштву, а ништа није мање познат ни као приређивач књига значајних српских књижевника. Хајдуковић је објавио четири песничке збирке, једну књигу позоришних критика, има четири преведене књиге, а приредио је и књиге из опуса Т. Манојловића, Д. Васиљева, С Мандића, Ф. Штефана и, на крају, један је од покретача и први уредник зрењанинске на далеко чувене „Улазнице“.
Ове његове културолошке активности плебисцитног карактера и чињеница да је један од идејних твораца књижевне манифестације Пролеће Симе Цуцића и уз чињеницу да је у поменутој књизи објавио рад „Књижевнокритичка мерила Симе Цуцића“, можемо да констатујемо да је ова награда дошла у праве руке. Ова констатација је тим пре оправдана ако имамо у види да је Хајдуковићев рад, у односу на научну актуелност представља пионирски искорак у изучавању књижевно-критичког рада критичара књижевности за децу који је дуго био остављен по страни, а у овој области није никако маргиналан.
Лука Хајдуковић је још пре двадесет и четири године овако писао: „Иако још недовољно испитани, резултати тога рада су незаобилазни у проучавању модерне књижевности за децу и омладину на српскохрватском језику, а поготово у дефинисању и вредновању теоријско-критичког континуитета у тој деоници нашег књижевног стваралаштва.“ Данас, овај став, не само да је Хајдуковић обновио, већ је он у књижевној херменеутици потврђен. Ако не друго, то је довољан разлог да ова књига буде награђена наградом која носи Симино име.
Награду Сима Цуцић у области белетристичког стваралаштва књижевности за децу добио је Миомир З. Милинковић за књигу „Краљевство за детињство“.
Миомир Милинковић, професор на Учитељском факултету у Ужицу, данас спада у плејаду једног од најактивнијих и најзначајнијих личности која се ангажују око популаризације књижевности за децу у свим њеним сегментима потврђивања (белетристици, критици и науци). Милинковић је аутор три белетристичке књиге и дванаест књига из области историје књижевности, науке о књижевности, критике и поетике. Већ то довољно говори о ангажованости професора Милинковића на научном пољу.
Од скора, Милинковић се огласио и песничком збирком за децу, која је, буди узгред речено, савршено комплементарна са његовом „Антологијом српске поезије за децу“ (2008). Поетиком ове збирке, Милинковић се уклапа у Цуцићев став да се „писање дечије књижевности мора базирати како на реалном животу тако и на циљевима васпитања. Јасно, то никако не значи да је Милинковићева књига тенденциозна, већ је, напротив својеврсно враћање основног циља стваралаштва за децу, а то је да кроз игру, низ стилских вербалних играрија поучи преко лепо реченог и тако докаже сврсисходност песме саме.
Налазимо да је Радомир Мићуновић у праву кад налази да ће од сада многи песници са више „поверења и респекта прихватати његову критичку реч.“
Сама збирка песама је структурирана из пет циклуса: Домаће, Несташне, Приордописане, Временске и Краљевске. Сваки од циклуса твори једну целину збирке, али у односу на целину збирке, циклуси чине кохерентну садржину кроз коју се слика суштина дечијег света кроз визуру већ проживљеног и проосећаног.
Читава збирка је створена према основном поетичком начелу Миомира Милинковића, а то је: ако поезија за децу није на Змајјовином путу, онда је она, најчешће, само празна егзибиција која је, пре свега, сама себи циљ. Оваквим начелом савршено се уклапа и у поимање књижевности за децу у критичком систему Симе Цуцића. Зато смо убеђења да је ова награда дошла у праве руке.


Жири:
Проф. др Тихомир Петровић, председник
Радован Влаховић, директор БКЦ
мр Предраг Јашовић, члан


РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА
ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА


На основу конкурса који је расписао Банатски културни центар за ученике основних школа у Републици Србији, поводом манифестације Пролеће Симе Цуцића, за најбољу песму, причу, есеј на задате теме (теме су цитати Цуцићевих стихова из књиге Псалми у данима чезнућа: Ја сам вечити путник; Пева цела природа, одјекује цела васиона; О, реци, реци...; Ја вечито лутам и тражим; Моја вечита и дубока тајна), жири у саставу:

1. Сања Бербаков, професор педагогије, председник жирија
2. Пушић Радмила, професор разредне наставе
3. Вера Николић, професор разредне наставе

донео је одлуку да награди следеће ученике:

I место
1. Исидора Јанкелин, VI-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
2. Нађа Милкић, I-3, OШ Д.Т. Каплар, Књажевац
3. Емилија Јанковић, VII, ОШ Васа Пелагић, Лесковац

II место
1. Урош Стојаковић, IV-3, ОШ Стеван Јаковљевић, Параћин
2. Милана Јовић, V-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
3. Даница Костадиновић, V-3, ОШ Стефан Немања, Ниш

III место
1. Ђурђица Лазић, VI-2, ОШ Стеван Алексић, Јаша Томић
2. Дијана Станаћев, VI-1, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
3. Игор Раушки VII-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево


Похвале жирија
1. Даница Цветковић, I-1, ОШ Ратко Павловић Ћирко, Прокупље
2. Дијана Тот, VII-3, ОШ Васа Стајић, Мокрин
3. Дејан Глигоријевић, VI-1, ОШ Мито Игумановић, Косјерић
4. Даница Марковић, VI-5, ОШ Ј. Ј. Змај, Сремска Каменица
5. Кристина Милутиновић, VIII-1, ОШ Ј. Ј. Змај, Сремска Каменица
6. Елеонора Теречик, VI, ОШ Жарко Зрењанин, Бока
7. Урош Живковић, VI-2, ОШ Стеван Јаковљевић, Параћин
8. Милорад Јеличић, ОШ Славко Родић, Банатско Велико Село
9. Сања Ђукровић, VII-2, ОШ Ђура Јакшић, Кикинда
10. Бојан Штрбац , VI-2, ОШ Ђура Даничић, Нови Сад
11. Ана Лукић, VI-7, ОШ Ј. Ј. Змај, Сремска Каменица – подручно одељење Нови Лединци
12. Александра Мајсторовић, VII-4, ОШ Душан Јерковић, Инђија
13. Милица Митић, VI-1, ОШ Свети Сава, село Гложане – Власотинце
14. Анђела Шутић, V-2, ОШ Ратко Митровић, Чачак
15. Марко Ненадић, VII-2, ОШ Васа Стајић, Мокрин


Због великог броја пристиглих радова редакција Банатског културног центра је одлучила да посебно додели захвалнице за активно учешће на конкурсу следећим школа:

1. ОШ Душан Радовић, Ниш
2. ОШ Стеван Алексић, Јаша Томић
3. ОШ Вељко Дугошевић, Ранилуг
4. ОШ Вук Караџић, село Кметовце - Гњилане
5. ОШ Аврам Мразовић, Сомбор
6. ОШ Славко Родић, Банатско Велико Село
7. ОШ Никола Тесла, Београд
8. Песничка радионица Народне библиотеке Детко Петров, Димитровград
9. ОШ Иво Андрић, Прањани – издвојено одељење Анђелија Мишић, Коштунићи
10. ОШ А. Стојановић, Црна Трава
11. ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево

а такође и појединачне похвале следећим ученицима:

1. Марина Скробић, IV-6, ОШ Растко Немањић Свети Сава, Нова Пазова
2. Татјана Џонић, Iб1, Техничка школа Никола Тесла, Сурдулица
3. Адријана Дондо, VII-2, ОШ Никола Тесла, Нови Сад
4. Маида Кријешторац, VII-3, ОШ С. Марковић, Бродарево
5. Јелена Грујичић, VII-1, ОШ Кирило Савић, Ивањица
6. Андријана Милошевић VII-4, ОШ Андра Савчић, Ваљево
7. Алекса Радојевић, I-3, ОШ Д. Т. Каплар, Књажевац
8. Јелена Јанковић, VI-2, ОШ Душан Јерковић, Ужице
9. Александра Павловић, VIII-1, ОШ Свети Сава, Бачина, општина Варварин
10. Наташа Јаковљевић, VIII-1, ОШ Јездимир Трипковић, Латвица
11. Бојан Исаков, VII-1, ОШ Ђура Јакшић, Кикинда
12. Марија Пилчевић, VI-4, ОШ Стеван Чоловић, Ариље
13. Данијела Димитров, ОШ Георги Димитров, Босилеград
14. Наталија Коцић, VIII-5, ОШ Стефан Немања, Ниш
15. Драгица Јевтовић, V-4, ОШ Мито Игумановић, Косјерић
16. Јована Михајловић, ОШ Горан Остојић, Јагодина
17. Жељко Будишин, VII-1, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
18. Татјана Варњу, VII-2, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
19. Невена Раушки, VII-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
20. Невена Влаховић, VI-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
21. Катарина Баштованов, VII-1, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
22. Весна Глигорин, VI-2, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
23. Невена Штетин, VI-3, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево
24. Теодора Влаховић, III, ОШ Др Ђорђе Јоановић, Ново Милошево

Свим ученицима, предметним наставницима и директорима школа се захваљујемо. Награђени и похваљени радови као и награђени и похваљени радови од прошле године биће штампани у заједничком зборнику.

Свечано уручење награда биће одржано 25. 04. 2009. у 12 часова у ОШ Др Ђорђе Јоановић у Новом Милошеву.

Позивамо награђене и похваљене ученике, наставнике и представнике школа да дођу на уручење.

Организациони одбор манифестације Пролеће Симе Цуцића 2009. године:

1. Штетин Савица, председник
2. Војновић Саша
3. Исаков Бојана
4. Попов Ђорђе
5. Пушић Зоран

Програмски савет манифестације Пролеће Симе Цуцића:

1. проф. др Тихомир Петровић
2. проф. др Спасоје Граховац
3. Марина Грујић, књижевник
4. Душко Терзин, директор ОШ Др Ђорђе Јоановић из Новог Милошева
5. Сенка Влаховић, ликовно-технички уредник БКЦ-а


Жири за доделу награде Сима Цуцић за најбоље књиге из области књижевне критике и песништва за децу:

1. проф. др Тихомир Петровић, председник жирија
2. мр Предраг Јашовић
3. књижевник Радован Влаховић

Жири за дечје литерарне радове:

1. Сања Бербаков, професор педагогије, председник жирија
2. Пушић Радмила, професор разредне наставе
3. Вера Николић, професор разредне наставе