JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE 2014 – KONKURSI

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Kulturno prosvetna zajednica Opštine Sečanj, u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske, po četvrti put organizuju književnu manifestaciju „Sija knjiga majke Angeline“ posvećenu liku i delu srpske despotice i zadužbinarke Angeline Branković – Prepodobne mati Angeline, koja će se održati 10. i 11. avgusta 2014. godine u Sečnju i manastiru Krušedolu.

Tim povodom organizatori raspisuju konkurs za Nagradu „Despotica mati Angelina“ za najbolju objavljenu knjigu i konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju neobjavljenu pesmu.

Sveta majka Angelina, rad Paje Jovanovića, Saborna crkva u Vršcu


Konkurs za Nagradu Despotica mati Angelina
za najbolju objavljenu knjigu

Na konkurs za književnu Nagradu Despotica mati Angelina potrebno je poslati knjigu (bez žanrovskih ograničenja) objavljenu na srpskom jeziku u 2013. ili 2014. godini u 6 primeraka, do 1. avgusta 2014. godine na adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273 Novo Miloševo.
Žiri za Nagradu Despotica mati Angelina čine: Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV-a (predsednik žirija), Biljana Krstić, vokalni solista, istraživač u domenu izvornog stvaralaštva i muzički urednik u Radio Beogradu, Milica Jeftimijević Lilić, književnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Milan Nenadić, književnik, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.
Nagrada Despotica mati Angelina svečano će biti uručena uoči dana Prepodobne majke Angeline 11. avgusta 2014. godine na umetničkom programu u manastiru Krušedolu.


Konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“
za najbolju neobjavljenu pesmu

Na konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju neobjavljenu pesmu potrebno je poslati jednu neobjavljenu pesmu na mejl: sijaknjigamajkeangeline@gmail.com
Tema konkursa je stih Branka Miljkovića U tuđem smo srcu svoje srce čuli. Srce kao sedište vere, nade i ljubavi tema je koja povezuje zlatno srce Svete majke Angeline sa poezijom i pesničkim srcem Branka Miljkovića, čiju osamdesetogodišnjicu rođenja ove godine beleži naša kulturna scena.
Radove i podatke: ime, prezime, adresa, telefon i mejl poslati do 01. avgusta 2014. godine. Žiri će nagraditi 3 najbolje pesme, a 10 odabranih autora će kazivati svoje stihove na manifestaciji 10. avgusta u Sečnju.
Žiri za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ čine: Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programa RTV-a (predsednik žirija), Dragana Slijepčević, predsednik Kulturno prosvetne zajednice Opštine Sečanj, Danijela Aleksić, profesor srpskog jezika i književnosti, Dragan Batinić, književnik i novinar, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.
10. avgusta u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Sečnju, na umetničkom programu, održaće se svečana dodela Nagrade „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju pesmu, a odabrani pesnici kazivaće svoje stihove.
 Sve pesme pristigle na prošlogodišnji konkurs „Sija knjiga majke Angeline“ izlaze u zborniku radova u izdanju Banatskog kulturnog centra i Kulturno prosvetne zajednice Opštine Sečanj. Pesme koje pristignu na ovogodišnji konkurs biće, takođe, objavljene u zborniku radova iduće godine.

Za sve informacije obratiti se na telefon: 063/644-369.