JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dve knjige o srpskim dobrovoljcima u Rusiji 1914–1918.


Milan Micić: „Nezapamćena bitka: Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914–1918”
200 strana, boš povez, 14x21 cm, 2016. god, cena: 700 dinara


Milan Micić: „Srpski dobrovoljci 1914–1918: Životi, sećanja”
132 strane, boš povez, 14x21 cm, 2016. god, cena: 500 dinara

Milan Micić: „Srpski dobrovoljci 1914–1918: Životi, sećanja”

132 strane, boš povez, 14x21 cm, 2016. god.
 Saizdavač: Narodna biblioteka Đura Jakšić Srpska Crnja
Cena: 500 dinara

Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Delo koje je pred čitaocima, u pogledu odabrane teme, kao i naučne metode koja je korišćena, predstavlja vrlo važan doprinos srpskoj modernoj istoriografiji. Knjiga je zapravo zbirka kazivanja samih učesnika događaja, ili češće njihovih po­tomaka, u toku Velikog rata na Istočnom frontu i u borbama na Dobrudži. Na taj način je autor dr Milan Micić zašao u posebno, kod nas nedovoljno zastupljeno, polje oralne (usmene) istorije. Pomoću ove metode, autor je došao do ličnih i privatnih istorija preživelih srpskih dobrovoljaca. One su pune emocija, uspomena i važnijih događaja koji su ostali urezani u pamćenje učesnika i njihovih potomaka. Zato su one, u neku ruku, vrednije od bilo kog arhivskog dokumenta, jer pružaju intimnije viđenje individue zahvaćene u kovitlac zbivanja koja su u tom momentu bila iznad objektivnog poimanja većine savremenika.

Marko Milošev, istoričar

U ovoj knjizi vidimo kako se razvijala ideja svesrpskog nacionalnog osećaja Srba koji su žive­li u Monarhiji i koji su, kao vojnici te iste Monarhije, otkazivali poslušnost ćesaru i na ruskom fron­tu se predavali Rusima, a nakon toga dobrovoljno stupali, na poziv ruskog cara i srpskog kralja, u srpske dobrovoljačke jedinice. Kroz priče potomaka dobrovoljaca iz Velikog rata, koje je kao porodična sećanja sabrao dr Milan Micić, vidimo svojevrsnu spremnost protagonista i aktera ovih priča da, čestim prepričavanjem svojih doživljaja iz vojne potomcima, ostane zapamćeno njihovo sećanje, is­ti­na o njihovim životima, o njihovim patnjama, borbama i svojevrsnoj ličnoj spremnosti na žrtvu; vidimo heroizam tih, možda jedva pismenih, ljudi koji su u velikoj i svetskoj ratnoj pometnji odabrali da budu na strani svog naciona, da se za njega bore, da za njega primaju metke i ginu verujući da time udaraju temelje jedne nove države Srbije.

Radovan Vlahović, književnik 

Milan Micić: „Nezapamćena bitka: Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914–1918.”

200 strana, boš povez, 14x21 cm
2016. god, 2020. god. (drugo izdanje)

Cena: 800 dinara

Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Istorija malog čoveka u Velikom ratu, njegova razmišljanja, svakodnevni problemi. Sve to je dr Micić odabrao za predmet svojih istraživanja i svim tim istraživačkim izazovima odgovorio je na pravi način. Činjenica da o događajima autor piše sine ira et studio predstavlja posebnu vrednost knjige. Jasno pisan, dobro struktuiran, ovaj rukopis nudi nove sadržaje, kako akademskoj zajednici, tako i zaljubljenicima u vojnu i društvenu istoriju.

potpukovnik dr Miljan Milkić

U samom središtu studije stoji srpski dobrovoljac i njegova sudbina u vremenima koja su tektonskim promenama menjala dotadašnji život običnog čoveka. Micićevo istraživanje nam prikazuje srpskog seljaka iz Austrougarske monarhije i njegovu borbu kao dobrovoljca srpske vojske, nastojeći da njegovu žrtvu otrgne od istorijskog zaborava i tako spreči njeno pretvaranje u zatamnjenu grešku u pamćenju… Micić dobrovoljce srpske vojske u Rusiji posmatra kao nacionalne revolucionare, kao subjekt istorije, kao učesnike u stvaranju nove jugoslovenske države, kao rušitelje Austrougarske, kao poslednju i jedinu popunu srpske vojske. Njihovu žrtvu smatra jednom od rubnih istorijskih pojava koje su bile nevidljive i neznane u tektonskim promenama sveta kakve je donosio Veliki rat.

dr Predrag Vajagić

Rukopis dr Milana Micića Nezapamćena bitka još jedan je doprinos ovog marljivog istoriografa poznavanju i popularizaciji srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu. Kako i sam pisac u predgovoru naglašava, prepoznavanje uloge i značaja dobrovoljaca u ratnoj pobedi gotovo da ne postoji u kolektivnom pamćenju srpskog naroda.

prof. dr Slobodan Bjelica