JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Maria Silađi: „Seoski trgovi u Banatu : transformacija javnih prostora banatskih sela u Vojvodini od XVIII do XXI veka”

536 str, broš. povez, ilustr, 24 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-418-2
Cena: 2000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Edicija 
Istorija

Recenzenti
dr Nadja Kurtović Folić
dr Ferenc Nemet
dr Vikorija Aladžić
dr Anica Draganić
dr Mirjana Sladić

Istraživanje je fokusirano na ispitivanje uloge centara sela u seoskoj zajednici, razvoj i transformaciju seoskih javnih prostora na području Banata u savremenim granicama Vojvodine, kao i međuzavisnosti tih transformacija centara sela i raznih uticajnih faktora, pre svega društvenih, političkih, kulturoloških, religijskih i ekonomskih. Analiza obuhvata vreme od XVIII do XXI veka, unutar kojeg su definisana četiri perioda u kojima se razmatra transformacija prostora po utvrđenim tematskim pitanjima: mesto u seoskoj strukturi, oblik, način ulivanja ulica, funkcija slobodnog prostora, arhitektonski okvir i mobilijar javnih prostora sela. Glavni cilj istraživanja je utvrđivanje odlika i vrednosti javnih prostora sela i ukazivanje na međuzavisnost društveno političkih, ekonomskih, kulturoloških i drugih okolnosti, odnosno trenutne vladajuće ideologije sa jedne strane, i transformacije prostora sa druge strane. Rezultati istraživanja su pokazali da su ova mesta oduvek bila od presudnog značaja u životu seoske zajednice i da bi njihovo ponovno oživljavanje podiglo kvalitet života u ruralnim naseljima. Na osnovu ovih istraživanja u daljem radu su utvrđeni tipovi javnih prostora po unapred definisanim kriterijumima. Ove analize ukazuju na neke zakonitosti koje su prouzrokovale transformacije seoskih trgova u odnosu na njihov oblik, arhitektonski okvir, a i korišćenje od strane seoske zajednice. Na osnovu prethodih razmatranja, takođe se definiše strategija obnove i korišćenja njihovih potencijala. Rezultati istraživanja označavaju doprinos rada u oblasti istorije arhitekture i rurizma Banata, kroz sistematizaciju javnih prostora i utvrđivanju nekih zakonitosti njihovih transformacija. Rezultati analize istovremeno predstavljaju polazišta budućih analiza kandidata i svih ostalih autora koji će se baviti analizom javnih prostora s obzirom na to, da se brojni izvori i podaci ovde po prvi put objavljuju.

ključne reči: seoska naselja, rurizam, javni prostori, seoski trg, transformacija, Banat
naučna oblast: arhitektura i urbanizam
uža naučna oblast: istorija, nasleđe i zaštita

Zoran Tornjanski: „Podeljeno srce i prava vera”

200 str, broš. povez, 20 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-422-9

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Šta posle života? Nameće nam se pitanje nakon čitanja ovog romana Zorana Tornjanskog. Da li nam je budućnost bez Boga toliko onespokojavajuće surova? Ima li nade za današnjeg čoveka? Zoran Tornjanski nam ne nudi gotove odgovore, ali nas podstiče da se zamislimo i razmislimo da li je pravac u kome se razvija današnje čovečanstvo pravi put i ima li u ovom sveopštem haosu šanse za spasenjem pred nadolazećim apokaliptičkim stihijama. Vera u Boga spašava i vodi u kraljevstvo nebesko, poruka je ove prve priče Zorana Tornjanskog. 

Religiozna fantastika, negativna utopija, ljubavna priča, kafkijanski zapleti i nadrealna putešestvija su sinonimi za ovu knjigu koja na filmski način, sa puno obrta čini da knjigu čitamo sa radoznalom upitanošću šta se dešava dalje...

Radovan Vlahović, književnik