JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Teodoru Pavloviću u čast - Izložba Dragoša Kalajića i koncert Sonje Kalajić i Aleksandre Kurilić

Retrospektivna izložba manjih likovnih formata Dragoša Kalajića i koncert Dua Sonje Kalajić (violina i kastanjete) i Aleksandre Kurilić (viola) održani su u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu 17. 12. 2016. godine u čast Teodora Pavlovića.

Sonja Kalajić (levo) i Aleksandra Kurilić (desno).

Veće posvećeno umetnicima iz porodice Kalajić i njihovim saradnicima održano je u okviru trodnevne manifestacije „Rodno mesto Teodoru u čast” koja je deo projekta „Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja RS i Opštine Novi Bečej.


Dragoš Kalajić (1943–2005) je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Rimu i veoma brzo je stekao internacionalnu slavu sa novom formom hiper realizma. Iako pretežno slikar velikih formata, Kalajić je za života stvarao i veliki broj manjih koje je u najvećoj meri prodavao i poklanjao svojim dragim prijateljima. U Galeriji BKC-a održana je prva posthumna retrospektiva manjih formata Dragoševog slikarstva u Srbiji koja ubraja i radove koji do sada ni jednom javno nisu bili izloženi. Ovi radovi uglavnom predstavljaju predloške za velike formate, a kuriozitet su neki nedovršeni i jedan koji predstavlja njegov poslednji potez rukom.

Dragan Ćirjanić otvara izložbu.

Izložbu je otvorio Dragan Ćirjanić, reditelj i urednik RTS-a dugogodišnji prijatelj Dragoša Kalajića, a uvodno slovo je dao domaćin Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra. Moderator programa: Senka Vlahović Filipov

Radovan Vlahović.

Vlahović je rekao da značajne srpske intelektualce Teodora Pavlovića, u prvoj polovini 19. veka, i Dragoša Kalajića, krajem 20, veka, vezuju više zajedničkih crta: njihova publicistička delatnost i delatnost vezana za likovne umetnosti (slikarstvo kod Kalajića i osnivanje Galerije Matice srpske kod Pavlovića), osećaj za sveslovenski duh i slatko pravoslavlje”, kako bi to rekao Miloš Crnjanski, i svojevrsna teška sudbina, neshvaćenost i vizionarstvo u vremenima u kojim su živeli.


Ovu privatnu intimnu kolekciju porodice Kalajić uveličao je vrstan koncert dua Dragoševe ćerke Sonje Kalajić i Aleksandre Kurilić.

Aleksandra Kurilić, Sonja Kalajić i Senka Vlahović Filipov.

Sonja Kalajić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Usavršavala se u Argentini. Njeno delovanje se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvodjaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja. U njenoj veoma bogatoj biografiji, posebno se izdvaja da je prvi izvođač na testeri u Srbiji.

Aleksandra Kurilić je završila studije viole na Kijevskom Državnom Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u klasi prof. Palškova Borisa Borisoviča. Jedno vreme je boravi, predaje i nastupa u Portugalu. Stalni je član Beogradske filharmonije.

Ovim programom Banatski kulturni centar, kao porodična kreativna industrija, započinje seriju programa koji će u narednoj godini predstavljati porodice umetnika.