JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Rezultati konkursa za nagradu „Stevan Sremac” 2020.

Žiri za dodelu Književne nagrade „Stevan Sremac”, za najbolja humoristično-satirična ostvarenja, doneo je odluku da nagradi Draginju Ramadanski, Aleksandru Jovanović i Marjana Angjelovskog.

Draginja Ramadanski 

Nagrada se, na osnovu konkursa, više od decenije, dodeljuje u okviru manifestacije „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” u Elemiru. Nagradu dodeljuje Mesna zajednica Elemir u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom.

Žiri: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.


Saopštenje žirija

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru“, koji su činili Uglješa Šajtinac, Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, doneo je jednoglasnu odluku da prvu nagradu dodeli književnici iz Sente Draginji Ramadanski za venac priča „Smokvin petolisnik“, drugu nagradu osvojila je pesnikinja iz Vranja Aleksandra Jovanović za ciklus pesama, dok je treća nagrada pripala autoru iz Skoplja Marjanu Angjelovskom za izbor aforizama.

Nagrađeni rad Draginje Ramadanski suštinski zadovoljava sve propozicije konkursa; u pitanju je venac humorističko-satiričnih proznih minijatura visokog stila, umešno zanatski napisanih i koherentnih, čiji estetski domet primetno odskače od svih ostalih priča koje su bile u konkurenciji za nagradu „Stevan Sremac – Bal u Elemiru“, od kojih bismo, kao uspeliju, izdvojili priču Milene Živkov. Posebnu pohvalu zaslužuju i poetski radovi Jelene Marinkov, kao  i aforističarski radovi  Živka Đuze i Nenada Perića.

Nagrade će laureatima biti uručene u skladu s epidemiološkim merama. 

Uglješa Šajtinac, predsednik žirija
Jelena Blanuša, članica žirija
Srđan V. Tešin, član žirija


U Elemiru, 25. avgusta 2020.