JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Predstavljena knjiga o restituciji Branislava Gulana u Novom Sadu

Mladen Bulut, Branislav Gulan i dr Danilo Tomić

Knjiga „Sudbina oduzete imovine (restitucija, crkvena imovina, zadružna imovina)” novinara Branislava Gulana, objavljena u izdanju BKC-a, predstavljena je 17. juna 2015. godine u Klubu Društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Radovan Vlahović i Čedomir Keco

O knjizi govorili: prof. dr Danilo Tomić, recenzent, Radovan Vlahović, urednik i direktor BKC-a, i Čedomir Keco, glavni i odgovorni urednik lista „Moje Gazdinstvo“.

„Putovanje kroz san Ksenije Lovrić“ Zorice Tijanić u Đurinoj kući u Beogradu


Promocija romana „Putovanje kroz san Ksenije Lovrić“ Zorice Tijanić, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 24. juna 2015. godine u Kući Đure Jakšića u Beogradu.

O romanu su govorili književnici Radovan Vlahović (urednik i recenzent) i Dušan Varićak, i Senka Filipov Vlahović, vizuelni umetnik. Odlomke iz romana govorila je Julija Nikolić. Moderator: Jelica Kovačević, dramska umetnica. Gitara: Marko Kluz.

Urednik i recenzent Radovan Vlahović rekao je da je ovo je roman o putovanju, kroz poslednjih četrdesetak godina, na prostorima bivše Jugoslavije. Roman u kome ima mnogo tajni, koje se otkrivaju sa mnoštvom upitanosti i samospoznaja, naratora Ilije Lovrića, gde on upoznajući život svoje majke, kroz pisama i dnevničke beleške, uspeva da izbegne prozaične zamke u koje je njegova majka upadala i da, zajedno sa Andreom, nađe svoju formulu za životnu sreću.


Ovo je prvi roman Zorice Tijanić. Do sada je objavila pet zbirki poezije „Miris daljina“, „Zagrljeni tišinom“, „Porubljeni snovi“, i koautor je u dve knjige. Sa Franjom Frančićem je napisala knjigu poezije „Objeta s tišinom“ koja je prevedena na slovenački i priču u stihovima sa Stuhne Tihomirom „Od susreta do... putem dodira“. Živi i radi u Beogradu.


Autorka i urednik Radovan Vlahović.


Više o knjizi:

Promocija knjige „Mama, slušaj!" Ivane Papeš Bogosavljev u Subotici

Lana i Ivana Papeš Bogosavljev.

Promocija knjige „Mama, slušaj!: Razgovori sa Lanom” Ivane Papeš Bogosavljev, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 23. juna 2015. godine od u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

Učestvovali su: Ivana Papeš Bogosavljev, Lana Papeš Bogosavljev, Radovan Vlahović, urednik, Vladimir Antić, moderator, i Petar Pećerić i Nikolina Krecul, učenici OŠ Matko Vuković iz Subotice, koji su govorili autorkine stihove za decu iz nove knjige koja je u pripremi.

U ovoj knjizi, autorka, koja je i master učitelj i pesnikinja za decu, ali i za odrasle, sabrala je razgovore sa svojom petogodišnjom ćerkom Lanom koja želi da je mama sasluša svaki put kada ona poželi da sa njom podeli svoj detinji, za nas odrasle, neobični pogled na svet a istovremeno dobije njenu pažnju i ljubav.

Recenzent knjige Radovan Vlahović rekao je da su Lanine reči Mama, sulušaj! vapaj sve dece koja traže pažnju današnjih roditelja preopterećenih egzistencijalnim zebnjama, ali ne samo vapaj dece, već i svakog čoveka koji ne želi da bude bezlična ništica savremenog globalnog sveta, već želi da se i njegov glas čuje...

Na ovoj izuzetno posećenoj promociji, kojoj je prisustvovalo oko 100 ljudi, tiraž knjige je rasprodat, a sav prihod od prodaje knjige unapred je bio namenjen za Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ iz Subotice. 

Autorka i urednik Radovan Vlahović.


Govori moderator Vladimir Antić.


Nikolina Krecul, učenica OŠ Matko Vuković iz Subotice.


Petar Pećerić. učenik OŠ Matko Vuković iz Subotice.

Tražila se stolica više...


Više o knjizi: