JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrada za knjigu „Fabrika” Marice Šljukić u izdanju BKC-a


Nagrada „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu domaćeg autora u 2018. godini, koju dodeljuje Srpsko sociološko društvo, pripala je doc. dr Marici Šljukić za knjigu „Fabrika: Industrija u post-socijalističkoj Srbiji“ (Novo Miloševo: Banatski kulturni centar, 2018).



Odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Vladimir Vuletić, prof. dr Lela Milošević Radulović i prof. dr Snežana Stojšin.

O knjizi fabrika, recenzent dr Dušan Mojić je rekao: „U celini gledano, može se reći da rukopis Fabrika: Industrija u post-socijalističkoj Srbiji predstavlja odličnu sociološku studiju, teorijski dobro utemeljenu, sa detaljno opisanim i doslednim metodom, sa pregledno predstavljenim podacima, sa na valjan način izvedenim zaključcima, sa obimnom i relevantnom literaturom. (...) Ovde je reč o značajnom doprinosu sociologiji rada, sociologiji organizacije i sociologiji industrije, doprinosu kakav je sigurno potreban srpskoj sociologiji, ali i srpskom društvu.”

Dr Biljana Milošević Šošo je u svojoj recenziji ove knjige zapisala: „Monografija sa vrlo jednostavnim, ali simboličnim nazivom Fabrika, rezultat je sagledavanja objektivnih razloga koji su determinisali eroziju industrijskog razvoja u Srbiji, ali i iskrene sentimentalnosti autorke koja pred čitalačkom publikom otkriva detalje iz svog djetinjstva provedenog u okrilju radničke porodice. To zavređuje svaku vrstu pohvale i poštovanja, posebno u današnjem, tranzicijskom vremenu obilježenom materijalističkom sviješću i dobrim dijelom gnušanjem od svega što dotiče prošlost.”

„Posebna vrednost ove studije jesu rezultati longitudinalnog istraživanja, predstavljeni u poglavlju nakon teorijskog okvira i detaljnog objašnjenja metodoloških karakteristika istraživanja sprovedenih 2001. i u periodu od 2011. do 2013. godine. Autorka je u ovim istraživanjima uspešno koristila različite izvore podataka i kombinovala više istraživačkih metoda i tehnika, odabravši upravo one najpogodnije (...) Uporedni pregled, odnosno povezivanje istorijskog i teorijskog okvira sa jedne strane i predstavnjenih rezultata istraživanja sa druge strane, kao i uključivanje nalaza u postojeću teoriju, zaokružilo je čitav istraživački proces na pravi način.” rekla je recenzentkinja dr Snežana Stojšin.

Banatski kulturni centar je ovu knjigu objavio i novoosnovanoj ediciji „Sociologija”, u kojoj je pored ove knjige, objavljena i knjiga „Osnovi sociologije rada” prof. dr Bože Miloševića, dok je urednik edicije prof.  dr Srđan Šljukić.

Marica Šljukić (rođ. Kačavenda, 1976, Novi Sad). Diplomirala je (2001), magistrirala (2009) i doktorirala (2014) na Odeljenju za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je započela univerzitetsku karijeru (2002) i birana u zvanje docenta (2014). Glavna naučno-istraživačka polja su sociologija rada i sociologija organizacije. Učesnik je nekoliko domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata i brojnih međunarodnih i domaćih naučnih konferencija. Autor je većeg broja naučnih članaka u prestižnim naučnim časopisima i više naučnih monografija.