JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Uručene nagrade „Teodor Pavlović“ Vladimiru Pištalu i Simonu Grabovcu u Matici srpskoj

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo književniku Vladimiru Pištalu i Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu Simonu Grabovcu za knjigu „Duboka tišina” (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad 2021) uručene su dobitnicima 7. decembra u Matici srpskoj u Novom Sadu.

U programu su učestvovali: laureati Vladimir Pištalo i Simon Grabovac, Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, koji je otvorio manifestaciju, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, književnik Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra i osnivač manifestacije, prof. emeritus dr Sava Damjanov, predsednika žirija, književnik i izdavač Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, koji je govorio o delu Vladimira Pištala, književnik Milutin Ž. Pavlov koji je govorio o nagrađenoj knjizi Simona Grabovca, Branka Marković koja je govorila pesmu Ljudevita Štura Pavloviću iz 1836/37, i voditeljka programa Nataša Bundalo Mikić.

Žiri za Nagrade „Teodor Pavlović” je radio u sastavu prof. emeritus dr Sava Damjanov (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra. 

Nagrade se sastoje od povelja i poklon ilustracija Senke Vlahović iz knjige Antologija budućih snova.

Više o nagradama Pištalu i Grabovcu možete pročitati ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2022/12/vladimiru-pistalu-i-simonu-grabovcu.html 

Dane Teodora Pavlovića organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej. Manifestacija se održava po dvadeset i treći put u Novom Sadu i Novom Miloševu decembra 2022. godine. 
Autor fotografija je Branislav Lučić


RTV

TV NOVI BEČEJ


Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.