JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dodeljene Nagrade „Teodor Pavlović” Kojiću i Lavundiju

Nagrade „Teodor Pavlović” uručene su Slobodanu Kojiću za životno delo i Johanu Lavundiju za najbolju knjigu u okviru svečanog otvaranja manifestacije 18. dani Teodora Pavlovića u Matici srpskoj 29. setembra 2017. godine.

Johan Lavundi i Slobodan Kojić.

Nagrade su laureatima Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju uručili članovi žirija: dMirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu (predsednik žirija), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik direktor Banatskog kulturnog centra.
Postignuća ovogodišnjih dobitnika usmeravaju nas na pojedine segmente bogatog i veoma raznovrsnog delovanja Teodora Pavlovića – osnivanje prve muzejske zbirke i galerije i prevodilaštvo sa nemačkog.
Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo dodeljena je mr Slobodanu Kojiću, akademskom vajaru, redovnom profesoru likovnih umetnosti na Cetinju, osnivaču i direktoru Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera“ u Kikindi, povodom otvaranja Muzeja „Tera” koji je kruna njegovog celokupnog umetničkog i kulturnog delovanja.
Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu 2017. godine dodeljena je Johanu Lavundiju iz Ulma iz Nemačke za dvojezičnu srpsko-nemačku antologiju „Od A do Šosam vekova srpske poezije/Von A bis Z: Acht Jahrhunderte serbischer Poesie koja je okarakterisana kao most između dva naroda.

Muzej "Terra".

Nagrađena knjiga.

Više o nagradama:

Prisutne je pozdravio upravnik Biblioteke Matice srpske mr Selimir Radulović, jedan od prethodnih dobitnika Nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu. Manifestaciju je otvorio Branko Svilengaćin, zamenik predsednika Opštine Novi Bečej. O nagrađenoj knjizi govorio je njen recenzent književnik Simon Grabovac. Pesnik Ivan Negrišorac, pročitao je naslovnu pesmu nagrađene antologije Od A do Š na srpskom, a Johan Lavundi na nemačkom. Dušan Radak, književnik, obratio se u ime predlagača Slobodana Kojića za nagradu za životno delo. U muzičkom delu programa nastupili su Milica Dosković, članica hora opere SNP-a uz instrumentalnu pratnju Davora Doskovića, člana hora opere SNP-a. Program je vodio Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a.
Dani Teodora Pavlovića održavaju se u Novom Sadu i Novom Miloševu u trajanju od 7 dana – od 29. 9. do 5. 10. 2017. 

Celokupan program možete videti ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/09/18-dani-teodora-pavlovica-program_26.html

Dane Teodora Pavlovića organizuje Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Milica i Davor Dosković, članovi hora opere SNP-a.

Mr Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske i jedan od prethodnih dobitnika Nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu.

Branko Svilengaćin, zamenik predsednika Opštine Novi Bečej.

Prof. dr Srđan Šljukić, član žirija.

Simon Grabovac, recenzent nagrađene knjige.

Johan Lavundi, dobitnik nagrade.

Ivan Negrišorac, pesnik (dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske).
  
Dušan Radak, književnik.

Dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta
u Novom Sadu (
predsednik žirija).
  
Slobodan Kojić, dobitnik nagrade.

Radovan Vlahović, osnivač manifestacije, organizator i član žirija.

Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a.

Ućenici OŠ Dr Đorđe Joanović.

Učesnici programa.

Laureati i učesnici prograna.

Snimak celokupnog programa otvaranja manifestacije.

Prilog Radio-televizije Vojvodine.