JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Zorana Košpić: „Ne zaklanjajte mi Sunce”

Edicija ZAVIČAJ
64 str, broš. povez, 20 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-421-2

Cena: 400 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


U svojevrsnom kolopletu pripovedačkih i pesni­čkih varijacija, upoznajemo književnicu Zoranu Koš­pić, obasjanu svetlima njenog čistog i prozračnog sve­ta. Njene su priče i pesme satkane tako da njihovim iš­čitavanjem ponovo upoznajemo sebe na onaj najplemenitiji način: očima večitog deteta zagledanog u svet odraslih, istovremeno bežeći od zamki odrastanja i po­niranja u beznađa nedosegnutog smisla postojanja. 

Ova zbirka je i svojevrsna apoteoza ljubavi kao i kul­minacija znatiželje za upoznavanjem egzotičnih gra­dova, na način dobronamernih hodočasnika koji sva­­ku nedokučivost prirode i njenih, ponekad surovih za­­ko­nitosti, objašnjava time da je Tvorac tako odabrao i da za to, sigurno, postoji dobar razlog, a da je na nama da se prepustimo radosti života. 

Toni Perdić


Naizmenično de­tinje naivna i surovo realna, ona teži da osvoji svojom iskrenošću i neposrednošću. Iz svakog reda, iz svakog stiha izbija sva silina sete, želje, saosećanja, nedostajanja, poistovećenja, prkosa, čežnje, zapitanosti nad sobom, potrage za sobom i zagledanosti u sebe.

Uprkos rupi u grudima, u inat svim odlascima, ne­stajanjima, ostavljanjima, uprkos pitanjima bez od­govora i nezasluženom osećanju krivice, autorka pri­ziva i slavi sunce, svetlost, unutrašnji sjaj. Pronaći dobrotu u sebi, staviti se u tuđu kožu, darovati drugima svoje vreme, svoju nesebičnost, disati punim plućima, činiti dobro drugima – to su njene osnovne poruke.

Željka Avrić

Klaudija Baloš: „Život je talas”

96 str, broš. povez, 20 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-417-5

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Svet oko nas zrači i prepun je talasa koji su ili pozitivni ili pak negativni, a u ovoj knjizi autorka nas podučava da umemo da ih delimo, i ne samo to, već i da ih razumemo i da kroz život naš nasušni, u običnoj svakodnevici, umemo da ih prepoznajemo i da se pomoću ove knjige, kao podsetnika, sa njima nosimo tako da uvek radimo na dobrobit nas samih u ovom svetu koji je sa svojim tehnološkim izumima često okrenut protivu čoveka.

Knjiga koja je pred tobom, poštovani čitaoče, nema pretenzije da bude naučna, ali može da bude jedan kreativno-filozofski priručnik kako da kroz mnoštvo talasa nađete onaj koji je vaš i da na njemu nastavite, u ovom teskobnom vremenu, da surfujete kroz život.

Radovan Vlahović, književnik

Promocija knjige „Dnevna doza muškarca” Živke Torbice u Mokrinu

Promocija knjige „Dnevna doza muškarca” Živke Torbice, u izdanju BKC-a, održana je 4. jula 2019. godine u Galerije Doma kulture u Mokrinu.


Učestvovali su: Živka Torbica, autorka, Radovan Vlahović, urednik i recenzent, Darinka Maljugić, moderator, stihove govorila Maja Beloš, Zoran Tenkeš, gitara.


Više o knjizi: