JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Németh Ferenc, Milan Micić: „Bánát - 1918. november : a nagybecskereki Torontál című lap - események, meglátások, nézőpontok”

176 str, broš. povez, ilustr. 21 cm, 2020. god.
ISBN 978-86-6029-473-1

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Izdavači
Kulturni centar "Lukijan Mušicki", Temerin 
 Banatski kulturni centar, Novo Miloševo
Gradska biblioteka, Pančevo 
Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Vidovdan", Sirig 

Edicija 
ISTORIJA

Naziv originala

Prevod na mađarski 
 Ferenc Nemet


Milan Micić és Németh Ferenc a bánáti lakosság sorsának bemutatásán keresztül – a Torontál című lap írásai alapján –, rámutattak 1918 őszének legfontosabb, válságos és fordulatokban gazdag mozzanataira, amelyek során eltűnt a régi, és kialakult egy új rendszer. A tudósításokban fonálként húzódik a magyar etnikai közösség jövőtől való félelme, s az írások előrevetítik a bekövetkezett változások mélységét. Ily módon Micić és Németh a háború végének jelentős szegmenseit mutatták meg, egy lokális közösség sorsát és félelmeit, azt, miként hatottak rájuk a nagyhatalmak döntései, a béketárgyalások és megállapodások, s a közösség hogyan várta be mindezeket a változásokat.

Dr. Nenad Ninković docens

Milan Micić és Németh Ferenc társszerzős monográfiája fontos adalék Bánát 1918. évi történetének kutatásához, ahhoz a döntő időszakhoz, amelyben sor került az Osztrák–Magyar Monarchia szétesésére és az SZHSZ Királyság létrejöttére. A szerzők hozzáértően és árnyaltan mutatták be a Bánátban történteket, és ismertették a magyar politikai elit viszonyulását a szerb és magyar történelem fontos eseményeihez. A szerzők megírták Bánát mikrotörténetének krónikáját, szép és mély benyomást keltő módon, így jelentős a monográfia forrásértéke. A magyar környezetekből naponta érkező jelentések gazdagítják a képet a multietnikus Habsburg-állam kimúlásáról, amelyben jelen volt a magyar elitnek a jövőbeni státuszától való félelme és aggodalma az új államalakulatokban: az SZHSZ Királyságban és Romániában. A szerzők, Micić és Németh tanúságot tettek arról, hogy szövegválogatásukkal és írásaikkal megtalálták a helyes mértéket a nagy háború végének, súlyos és komplex tematikájának áttekintésében, ami hatásossá teszi ezt a Bánát története jelentős időszakának tanulmányozása szempontjából fontos monográfiát, s ami miatt kiadásra is javaslom, annak reményében, hogy a tudományos világ és a tágabb közvélemény megismerkedik majd ennek az értékes kutatásnak az eredményeivel.

Dr. Goran Vasin prof.