JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Radovanu Vlahoviću Nagrada „Raša Popov” u Mokrinu

Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, jedan je od dobitnika Nagrade „Raša Popov” u Mokrinu 26. 6. 2023. godine. 

Vlahović je dobio Specijalnu nagradu za uzuzetan doprinos književnosti i afirmaciji mladih autora, dok je Slobodan Stanišić dobitnik Nagrade „Raša Popov” za izuzetan doprinost staralaštvu za decu. Priznanje „Rašin šešir" poneo je učenik Stefan Petković iz Vršca, pobednik pesničkog konkursa za osnovce.

Živko Ugrenović i Radovan Vlahović

 Nagrada „Raša Popov” Radovanu Vlahoviću


Dan Raše Popova

Manifestacija Dan Raše Popova održana je po šesti put na Varoškom trgu u Mokrinu u organizaciji Udruženja „Raša Popov”, pod pokroviteljstvom Mesne zajednice, Grada Kikinde i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U programu su pored dobitnika nagrada učestvovali Tode Nikoletić, Uroš Petrović, Branimir Rosić, Peđolino i mnogi drugi muzičari i književnici, kao i brojna deca. U galeriji Doma kulture, održana je tribina „Šta o Raši misle pesnici odlikaši” i izložba portreta Raše Popova. 

Rašindan

„Raša Popov” Radovanu Vlahoviću

Vlahović je dobio Specijalnu nagradu „Raša Popov” za uzuzetan doprinost književnosti i afirmaciji mladih autora na predlog Istituta za dečju književnost iz Beograda.

„Ova nagrada ima poseban značaj za mene, jer sam bio prijatelj sa Rašom više od 40 godina. Banatski kulturni centar ima izuzetnu saradnju sa Mesnom zajednicom Mokrin i Udruženjem Raša Popov. Zato smo ove godine odlučili da objavimo knjigu Mokrinski čarobnjak dr Bojane Popović, koja sadrži intervjue sa Rašom Popovim od 1986. do 2016. godine”, izjavio je Vlahović ovim povodom. Prethodno je objavljena i knjiga izabranih pesama za odrasle Raše Popova u izdanju BKC-a.

Kad je u pitanju književnost za decu i stvaralaštvo mladih, Vlahović je idejni tvorac i organizator književne manifestacije posvećene književnosti za decu „Proleće Sime Cucića”, u okviru koje se već 15 godina dodeljuju nagrade „Sima Cucić”. Kao urednik i izdavač, objavio je preko 50 knjiga mladih autora u ediciji PRVA KNJIGA, od kojih je 30-ak objavljeno na osnovu konkursa u saradnji BKC-a i Grada Kikinda. Vlahović je i sam je autor proze za decu i mlade („Džems Bond u kratkim pantalonama”, „Sve je u glavi”).

Radovan Vlahović (1958) je objavio preko 60 knjiga. Osnivač je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.