JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

U znak sećanja na dobrovoljce u Prvom svetskom ratu iz Novog Miloševa

Polaganje venaca i predavanje dr Milana Micića posvećeno srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu iz Novog Miloševa (tada Karlova i Beodre) održano je u subotu 15. 10. 2016.


U Prvom svetskom ratu Novo Miloševo je dalo veći broj dobrovoljaca, bivših austrougarskih vojnika, koji su prešli u srpsku vojsku i učestvovali u borbama na Dobrudži i Solunskom frontu. 


Nakon rata, dobrovoljcima je podignut spomenik 1924. godine sa uklesanim imenima novomiloševčana. Ovaj spomenik, pored memorijalne, ima i vajarsko umetničku vrednost. Posle Drugog svetskog rata je srušen, da bi 1975. bio ponovo postavljen, a 2014. je obnovljen.


Vence su položili predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, istoričar dr Milan Micić, predstavnici Mesne zajednice Novo Miloševo, Crkvene opštine Beodra i drugi.

Pomen dobrovoljcima su služili sveštenici iz crkvenih opština Dragutinovo, Beodra i protonamesnik iz Novog Bečeja uz pratnju Pevačkog društva Crkvene opštine Dragutinovo. Izvorna grupa „Zvuci s kamena” u srpskim unoformama iz prvog svetskog rata je upotpunila svečani čin.


Nakon polaganja venaca, održano je predavanje i predstavljanje knjiga dr Milan Micića: „Nezapamćena bitka: Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914–1918” i „Srpski dobrovoljci 1914–1918: Životi, sećanja” u izdanju Banatskog kulturnog centra. Govorili: dr Milan Micić, autor knjiga i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.

 
Izvorna grupa „Zvuci s kamena”.

Nakon predavanja, izložbu slika Vere Nedin otvorio je dr Milan Micić.

Publika.

Više o knjigama: 

Predstavljanje knjige „Kada se oko boji vrane” Anice Garić

Predstavljanje knjige „Kada se oko boji vrane” Anice Garić u izdanju BKC-a održano je 13. 10. 2016. u Biblioteci „Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji.

O knjizi govorili: recenzenti Jovan Zivlak i Milan Micić, 
urednik Radovan Vlahović i autorka. 

Anica Garić.

Publika.

Autorka potpisuje knjige.

Više o knjizi: