JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Književno veče Radovana Vlahovića u Murskoj Soboti u Sloveniji


25. 11. 2014. u Pokrajinskoj knjižnici u Murskoj Soboti u Sloveniji, održana je promocija dve knjige Radovana Vlahovića koje su, u prevodu Gabrijele Bešlin na slovenački jezik, objavljene ove godine u izdanju Banatskog kulturnog centra. 

U pitanju su knjige: "Nenajavljeno kot smrt" (prevod knjige "Nenajavljeno kao smrt") i knjiga "Ljubezenske in OK zgodbe" (prevod knjige "Ljubavne i OK priče").


O knjigama su govorili Radovan Vlahović i Milan Vincetič, moderator Metka Sraka.

Ovo je četvrta u nizu promocija Radovana Vlahovića u Hrvatskoj i Sloveniji. Pre ove, održane su promocije u Kopru, Puli i Rijeci, a nakon Murske Sobote, slede Varaždin, Velenje, Zagreb i Maribor. 

Radovan Vlahović primljen u članstvo nemačkog Exil-PEN centra

Radovan Vlahović, književnik, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra (BKC), primljen je u članstvo nemačkog Exil-PEN centra, sekcije zemalja nemačkog govornog područja, na osnovu dosadašnjeg aktivnog rada na prevođenju i objavljivanju knjiga na nemačkom jeziku. 

Više knjiga Radovana Vlahovića prevedeno je i objavljeno na nemačkom jeziku, dok je Vlahović kao urednik izdavačke delatnosti BKC-a potpisao 20-ak knjiga, uglavnom prevoda dela savremenih srpskih pisaca na nemački jezik, kao i knjiga izvorno pisanih na nemačkom jeziku.

Na izbornom sastanku u Berlinu, u članstvo je primljen i Johann Lavundi, književnik i prevodilac iz Ulma i autor Banatskog kulturnog centra.

Povodom prijema u članstvo, Vlahović je izjavio: „Lepa vest zatekla me je u Sloveniji, neposredno pre promocije mojih knjiga prevedenih na slovenački. Zahvalan sam Exil-PEN centru na prijemu u članstvo i nadam se da ću opravdati poverenje i čast koji su mi ukazani.“

Književno veče Radovana Vlahovića u Rijeci

Autorsko veče Radovana Vlahovića održano je u Rijeci 23. 11. 2014. u organizaciji Hrvatskog književnog društva u prostorijama SKD Prosvjeta - Pododbor Rijeka.

Govorili su: Radovan Vlahović, Valerio Orlić, prof Vasil Tocinovski, prof Miodrag Milošević, mr Ernie Gigante Dešković i gosti pesnici, članovi HKD-a.


Ovo je treća u nizu promocija Radovana Vlahovića u Hrvatskoj i Sloveniji. Pre ove, održane su promocije u Kopru i Puli, a nakon Rijeke slede Murska Sobota, Varaždin, Velenje, Zagreb i Maribor.

foto: Željko Šepić