JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Proglašen laureat Gojko Đogo i održan pesnički maraton

Po sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, Banatski kulturni centar je, po šesti put, organizovao književnu manifestaciju Pesnička republika 21. 8. 2021. u Novom Miloševu. Tim povodom, proglašen je dobitnik Gramate pesničke republike Gojko Đogo i održan tradicionalni pesnički maraton.

 

Na osnovu konkursa za Gramatu Pesničke republike za propuštenu priliku – za knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka a nije bila nagrađena – proglašen je dobitnik Gojko Đogo knjigu Vunena vremena (Prosveta, Beograd 1981). Dobitnik iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje dodeli, te će mu nagrada biti uručena naknadno u Beogradu.

Laureat se obratio organizatoru porukom: 

Banatski kulturni centar u Novom Miloševu, 
gospodinu Radovanu Vlahoviću. 

Zahvaljujem  na „Gramati Pesničke republike”! Hvala žiriju koji je između tolikih, vrednih, na različite načine skrajnutih dela, izabrao „Vunena vremena”. Hvala vašem Kulturnom centru što i u ovo „oskudno”,  da ne kažem „vuneno” vreme, brižno neguje svoju Republiku, valjda jedinu takvu „državu” u celom svetu. Silno se radujem što sam uvršten među njene povlaštene državljane i žalim što me zdravlje sprečilo da danas budem sa vama.

Na mnogaja ljeta!

Srdačno vas pozdravlja,
Gojko Đogo     

 


Naotvaranju manifestacije pesnicima i publici obratili su se Radovan Vlahović, osnivač Pesničke republike, Simon Grabovac, predsednik Pesničke republike, Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, a himnu Pesničke republikeBanatsko veliko kolo prisutni su čuli u autentičnom lokalnom izvođenju harmonikaša Dušana Popova Duke iz Novog Miloševa.

Na otvoreni poziv organizatora, na pesničkom maratonu državljana Pesničke republike, i onih koji su to želeli da postanu, učestvovalo je oko 50 pesnika. Pesme učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku u izdanju Banatskog kulturnog centra.


Manifestaciju je podržala Opština Novi Bečej.

Obrazloženje za nagradu možete pročitati ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2021/08/gojku-ogu-gramata-pesnicke-republike.html 

Više fotografija možete videti ovde:
https://www.facebook.com/media/set?vanity=banatculturalcenter&set=a.4306622032759625

Duško Popov izvodi himnu.

Radovan Vlahović

Saša Maksomivić

Simon Grabovac

Radovan Vlahović i Slađana Đorđijev

Pesnici i publika

Slađana Đorđijev

Pasoši i zbornici...

Duško Popov Duka.

TV Novi Bečej