JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milutin Trbić: „Priče i pesme”


Edicija BAŠTINA
176 str, broš. povez, 21 cm, 2023. god.
ISBN 978-86-6029-604-9

Cena: 1000 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Od poslednje decenije 19. veka do početka 20. veka prota Milutin Trbić štampao je svoje proz­ne i poetske priloge u najznačajnijim srpskim časopisima onoga doba, počev od „Javora”, preko „Srbobrana” i „Srpskog zabavnika” iz Zagreba.

(...)

Sentimentalnost proznog i poetskog izraza prote Milutina Trbića crpi svoju snagu sa dva izvora. Jedan izvor predstavlja verziranost u literaturi takvog, sentimentalnog štimunga, a drugi je posledica sentimentalnosti misli sa­mog autora, koja opet ima dvostruki karakter. Sa jedne strane, po sili svog svešteničkog poziva i duhovne orijentacije, vere i nade, a sa druge strane pritisnut stvarnošću koja se svesrdno trudila da onemogući veru i nadu, prota je kroz književno stvaranje pokušavao da nađe odgovor na pitanja nastala u razlici potencijala ta dva op­rečna (ili možda ne?) osećanja. U takvoj razlici potencijala, njegov izraz dobijao je dominantan sentimentalni tonalitet.

Kad govorimo o uticaju literature, mislimo tu pre svega na uticaje nemačkih predromantiča­ra i romantičara, uticaje narodne epske i lirske književnosti, a zatim i uticaj srpske realistič­ke pripovetke. Specifičan odnos prema prirodi, dominantan motiv utopljene devojke, ili mladog ljubavnog para, folklorna fantastika, stihovi iz narodne epike i lirike koji najčešće obuhva­taju misaoni svet pesnika Milutina Trbića itd, sve su to elementi koji ukazuju na vrstu literatu­re koja je bila njegova lektira.

(...)

U ličnostima poput Milutina Trbića može­mo iščitati sve one zahteve dana, sve one tra­gične poteze istorije na pojedincu, a u njegovom književnom stvaralaštvu sve one onemoguće­nosti malog čoveka (iako brojniji od onih koji njime upravljaju) i, što je ovde najvažnije istaći, možemo iz ovih priča i pesama da iščitamo sve ono što je kao pojedinac prota Milutin Trbić mogao da pruži svetu, autentično njegovo, indi­vidualno, božansko i ljudsko. Nesavršenosti, podbačaji, stilske omaške, sve to nije uspelo da prekrije one autentične bisere koji nam, jer tako želimo da posmatramo svet, otkrivaju gde da tra­žimo čoveka.

Nenad Stanojević

„Bogdan Kalabić – Čovek amaterizma”

 

Edicija ZAVIČAJ

204 str, broš. povez, ilustr, 21 cm, 2023. god.
ISBN 978-86-6029-616-2

Cena: 800 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

U svakoj sredini kulturni život zavisi ne samo od finansijskih uslova i postojanja kulturnih institucija već i od pojedinaca, njihovog predanog rada, organizacionih sposobnosti, upornosti i bogatstva ideja. Takve ličnosti ne samo da daju značajan doprinos kulturnom prosperitetu svoje sredine već i okupljaju na svom programu rada i druge ljude, umetnike, kulturne pregaoce.

Među takve kulturne radnike spada i Bogdan Kalabić u Novim Kozarcima kraj Kikinde. Odnos prema kulturi on je formirao još u svojoj mladosti i na toj osnovi deluje više decenija. Bitna karakteristika Kalabićevog kulturnog aktivizma je entuzijazam koji on unosi u svoj rad, ali i prenosi na svoje saradnike.

Bogdan Kalabić je mnoge godine svoga života posvetio unapređenju kulturnog nivoa života građana Novih Kozaraca i kikindske komune, a da ga za taj dugi period nikada nije napustila vera u ispravnost te vrste delatnosti, te je ostvario visoke rezultate i stekao ugled izuzetnog kulturnog radnika.

17. 2. 2007, Beograd
Đoko Stojičić

Nada Kljajić: „Izazvana”

Edicija POEZIJA

160 str, broš. povez, 21 cm, 2023. god.
ISBN 978-86-6029-615-5

Cena: 600 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Pesnička zbirka pod naslovom Izazvana, autorke Nade Kljajić, sva je u znaku ispitivanja kontradikcija koje čine čovekov svet. Borba je bespoštedna/ iz dana u dan, kako kaže jedan stih. U pitanju je borba između dobra i zla, koja se, kao i uvek, vodi u centru sveta – u čovekovoj duši.

Sa jedne strane: Propaganda se sa zlom/ uortačila./ Obmanjuje i nevinost stavlja/ na muke. Sa druge strane, nalazi se suštinska potreba za nežnošću, za mirom i ljubavlju: Sunce./ Od sunca trag./ I dodir blag./ Po licu./ Vetar... 

Iako pesnička zbirka Izazvana započinje sumornom slikom u prvoj pesmi, ispod te pesimističke slike sveta, naknadnim uvidom u pročitano, vidi se Nada, i doslovno i metaforički. 

Nenad Stanojević

Sanja Obradović: „Romela”

Edicija PROZA
80 str, broš. povez, ilustr. u boji,  24 cm, 2023. god.
ISBN 978-86-6029-614-8­

Cena: 1000 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Ilustracije
Sanja Obradović

I dok se ostali tumači stvaralaštva Sanje Obradović budu bavili analizom i otkrivanjem skrivenog, ali ipak naznačenog u njenom delu, naše razmišljanje i očekivanje ići će u ovom pravcu: da li će naredna knjiga pomenute autorke iznova pomeriti granice, otisnuti se u još više duhovne sfere, vratiti se u nagonske aspekte ili će strožom formom, sve jasnijim jezičkim izrazom i mnogo prisutnijim uplivom racionalnog, svesnog i logičkog Obradovićka prići klasičnim formama književnosti? Jedno je sigurno: sinkretizam umetnosti i neizostavni performans bile su i ostaće ključna poetička nijansa Sanje Obradović, autorke čiji je hod po bolu putanja ka književnim stazama, domu njene umetničke duše. 

Msr Milana Poučki

Grujica Rođenkov: „Na putu bez traga”

 

Edicija ZAVIČAJ

132 str, broš. povez, 21 cm, 2023. god.
ISBN 978-­86-­6029-­610-­0

Cena: 600 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Nakon pesničkih knjiga Vetrovi roglja mog (2013) i Detinjstvo prašnjavog druma (2019), Grujica Rođenkov se na istom poetičkom talasu javlja i sa novom zbirkom pesama – Na putu bez traga, u okviru koje integriše nekoliko opsesivnih tema iz svog poetskog pištolja. Knjigu otvara pesma Da nazdravim, koju bismo mogli nazvati prološkom, ali i autopoetičkom, budući da u sebi sadrži sve ono što će Rođenkov suptilno glosirati u nastavku zbirke. Na primer, već u toj prvoj pesmi možemo uočiti tematsko­motivski lanac koji će se iznova javljati i u narednim naslovima, ali i upečatljive stilske osobenosti njegove poetike, među kojima su česta ponavljanja i nabrajanja, ali i gotovo neizostavna rima. Rođenkovljev Put bez traga miriše na štrudlu i gibanicu (Pitali me); na staru kuću (Vratiću se); on čezne „za danima prošlim / kojih nema više / gde je sreća / umela da diše“ (Ako nekog ima); za starim ljubavima i šetnjama „kroz proleće„ (Gde si); za hladnim i blatnjavim banatskim ulicama (Kišni Banat); ljudima i krevetom „što na slamu i ljuštiku / sav miriše“ (Nema više). poezija Grujice Rođenkova bi se simbolički mogla ovaplotiti kao fotografija, žuta od vremešnosti ili napuštena kuća u kojoj je pre mnogo godina živela porodica. u oba slučaja, imamo svedočanstva određenih životnih epoha, ali i nešto što je izgubilo prvobitnu vitalnost, čak praktičnost. Međutim, dotrajalost tih predmeta upravo im daje posebnu važnost, što se da uočiti i na primerima iz zbirke Na putu bez traga, gde pesnik uglavnom peva za iščilelim vremenima i njhihovim obeležjima. Tako bi se poezija Rođenkova mogla okarakterisati kao poezija evokacije, jer pesnik koristi sećanje da prizove minuli događaj i oživi ga, ukrasi i posadi u lirsko okruženje.

Poetska knjiga Na putu bez traga, svojim sadržajem daje utisak skorelog blata, koje čeka kišu da bi opet zamirisalo i postalo tle na kome će tragovi ponovo biti vidljivi.

Milan Tica