JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Veče posvećeno Crnjanskom u Banatskom kulturnom centru

U okviru novoosnovane manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, 1. 12. 2019. u Banatskom kulturnom centru (BKC) u Novom Miloševu, održano je predavanje na temu „100 godina Lirike Itake“ prof. dr Zorana Đerića, književnika i upravnika Srpskog narodnog pozorišta. Istog dana, gimnazijalci iz Orahovca sa Kosova i Metohije posetili su BKC, gde su prisustvovali predavanju. Gosti su u Novom Miloševu posetili i Etno muzej „Kotarka“ i pravoslavni hram Sv. Arhangela Gavrila i grob Teodora Pavlovića, prvog sekretara i reformatora Matice srpske. 

Završnica trodnevnog programa manifestacije u Novom Miloševu.
Zoran Đerić.

Zoran Đerić i Radovan Vlahović.

U ovoj godini, BKC je objavio više izdanja vezanih za Miloša Crnjanskog: „O Banatu i o Banaćanima“ (priredio Stojan Trećakov, pogovor Milorad Grujić), prevod „Lirike Itake“ na nemački jezik (preveo Johan Lavundi), prevod poezije Crnjanskog na rumunski jezik (preveo Ivo Munćan), kao i fototipsko izdanje Srpskog književnog magazina (broj 2 iz 1993) koji je posvećen Crnjanskom, a objavila ga je izdavačka kuća „Novi Zenit“ iz Novog Miloševa čiji je vlasnik i osnivač bio Radovan Vlahović, a glavni urednik Simon Grabovac.    Direktorica Gimnazije i Orahovca, Perica Milutin i Zoran Subotički.

Novi državljani Pesničke republike iz Orahovca.

Poseta Muzeju Kotarka.

Poseta Žitnom magacinu.

Poseta hramu Sv. Arhangela Gavrila u čijoj porti su grob i spomenik Teodoru Pavloviću.

Kod groba Teodora Pavlovića.

TV Novi Bečej
____________________________________________________

Banatski kulturni centar je jedan od organizatora manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, zajedno sa Udruženjem „Sumatra“ iz Novog Sada, koje je nosilac projekta, uz podršku Matice srpske iz Novog Sada, Zadužbine Miloša Crnjanskog iz Beograda i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada. 

Dani Miloša Crnjanskog su održani od 29. novembra do 1. decembra 2019. godine u Novom Sadu i Novom Miloševu. 

U okviru manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, Matica srpska je osnovala stalnu godišnju književnu nagradu pod imenom „Beskrajni plavi krug“, koja se dodeljuje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku. prvi dobitnik je Slobodan Mandić za roman Panonski palimpsesti“.

PROGRAM 

29.11. Novi Sad 
Matica srpska, Predavanje: „Srpsko stanovište“ 
(Predavač: Zoran Avramović)
Pisci posećuju novosadske srednje škole 
Matica Srpska: Pisci o Milošu Crnjanskom 
(Pisci: Franja Petrinović, Dejan Stojiljković, Marko Krstić, Vesna Kapor, Nikola Malović)

30.11. Novi Sad 
Matica srpska: Okrugli sto o tumačenju dela Miloša Crnjanskog  
(Učesnici okruglog stola: Gorana Raičević, Bojan Jovanović, Aleksandar Jerkov, Lidija Tomić (Crna Gora), Slobodan Vladušić, Dragan Bošković, Dragan Hamović, Jovan Delić, Časlav Nikolić, Nikola Strajnić)
Matica Srpska: Dodela književne nagrade „Beskrajni plavi krug“ 
(Žiri za dodelu nagrade: Goran Radonić (Crna Gora), Mladen Šukalo (Republika Srpska), Nebojša Lazić (Beograd), Jelena Marićević (Novi Sad), Aleksandar Jovanović (Beograd))

01.12. Novo Miloševo 
Banatski kulturni centar: Tribina o Milošu Crnjanskom 
(Predavač: prof. dr Zoran Đerić)


RTV, otvaranje manifestacije

RTV, dodela nagrade