JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjige BKC-a na Sajmu srpske knjige u Temišvaru

Banatski kulturni centar bio je jedan od izlagača na Mini sajamu srpske knjige u Temišvaru 4. i 5. novembra 2016. godine u Savezu Srba u Rumuniji u okviru manifestacije Mesec srpske kulture.

Na Mini sajamu knjiga ove godine učestvovali su izdavači iz Vojvodine, shodno odluci organizatora Saveza Srba u Rumuniji da svake godine predstavi izdavače iz Srbije po regionima. Na Mini sajmu srpske knjige učestvovalo je oko 20 izdavačkih kuća, kulturnih i obrazovnih institucija iz Vojvodine.


Predstavnici Banatskog kulturnog centra: Jovana Vlahović, saradnik BKC-a u kulturnoj i izdavačkoj produkciji, i Viktor Škorić, književnik, autor Banatskog kulturnog centra, i urednik elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ u izdanju BKC-a. 
  

Sajam je otvorio Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, a nakon toga je održano dvojezično književno veče, na kom su pesnici iz Srbije i Rumunije čitali svoje pesme. Moderator programa i domaćin Mini sajma: prof. dr Slavomir Gvozdenović.

 Publika i gosti.

Ljubivoje Ršumović i dr Valentina Hamović primili Nagrade „Sima Cucić”

Ljubivoje Ršumović primio je nagradu „Sima Cucić” za životno delo, a dr Valentina Hamović Nagradu „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu 5. novembra u Banatskom kulturnom centru. Plakete „Sima Cucić” pripale su Gordani Vlajić, Đorđu Pisarevu i posthumno prof. dr Mladenu Dražetinu.


Nagrada „Sima Cucić” za životno delo Ljubivoju Ršumoviću uručena je za celokupni doprinos književnosti za decu kojom je obeležio odrastanje mnogih generacija u Srbiji, ali i šire. Povodom Nagrade Ršumović je rekao: „Ovo zaista smatram nagradom i podstrekom, i rekao bih utehom u jednom periodu svog života koji nije baš lak. Posebno mi je drago da ovu nagradu dodeljuje privatni kulturni centar u Novom Miloševu, pre svega sama ta činjenica da je jedinstven, na neki način taj kulturni centar u Srbiji, daje vrednost ovoj nagradi.” 


Ršumović se prisetio i svog velikog prijatelja Duška Radovića: „Naravno, Duško Radović, svojevremeno kad sam dobijao nagradu Pulji u Italiji, rekao je: Pazi, sad, Brko, imaš nekoliko neprijatelja više nego što si imao ranije. Ali, to je neka vrsta folklora našeg naroda koji prati svaku nagradu i ne samo svaku nagradu nego i svaki uspeh.”


Nagrada „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu dr Valentini Hamović je uručena za knjigu „Neprekidno detinjstvo” (Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2015). Hamovićeva je u to ime izjavila: „Ova nagrada mi je velika čast, drago mi je i zahvaljujem sa žiriju ako je u mom radu prepoznao nekakav nastavak puta onoga što je Sima Cucić započeo, a Sima Cucić je svakako rodonačelnik kritike književnosti za decu.”

U ime Nagrada, dobitnicima su uručene povelje i poklon slike autorke Silvije Vlahović.


Gordani Vlajić Plaketa „Sima Cucić” dodeljena je za knjigu „Zaistinska srpska bajka” (Klett, Beograd, 2015). 

Plaketa „Sima Cucić” pripala je i Đorđu Pisarevu za knjigu „Pozna večera za gospođu Fibi” (Agora, Novi Sad, 2016). Prof. dr Mladenu Dražetinu posthumno se dodeljuje Plaketa „Sima Cucić” za ukupan doprinos afirmaciji književnosti za decu.

Odluku o Nagradama i Plaketama doneo je žiri u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i književnik Radovan Vlahović, direktor i osnivač BKC-a.

Banatski kulturni centar po 9. put dodelio je Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića u okviru književne manifestacije „U čast Sime Cucića” koja je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture.


U okviru programa, za najmlađu publiku predstavljena je knjiga „Puna kola priča” autorke Danice Bandić (1871–1950) koju je priredila Gordana Maletić, a objavio BKC. Knjigu su predstavili Gordana Maletić i učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa.


Učenici osnovne škole „Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa pripremili su kratke dramske interpetacije priča Danice Bandić: „Puna kola priča”, „Dodola” i „Naša mala saputnica”, uz podršku nastavnice srpskog jezika i književnosti Jelene Golušin.



Specijalni gost programa bila je Anđela Unković, pobednica 42. Pesničke štafete Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.


Manifestaciji su prisustvovali i neki od ranijih dobitnika Nagrada „Sima Cucić”: prof. dr Jovan Ljuštanović, prof dr. Miomir Milinković, prof. dr Spasoje Grahovac, prof. dr Tamara Grujić, prof. dr Predrag Jašović, Gordana Maletić, kao i drugi književnici i kulturni pregaoci u polju stvaralaštva za decu.


Pored pomenutih, Nagrade i Plakete „Sima Cucić” dobili su u poslednjih devet godina i: prof. dr Voja Marjanović, Raša Popov, Timoti Džon Bajford, Đoko Stojičić, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Slavoljub Obradović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milutin Đuričković, mr Milica Jeftimijević Lilić, Branko Stevanović i drugi.

Banatski kulturni centar baštini delo Sime Cucića u poslednjih devet godina kroz manifestaciju „Proleće Sime Cucića”, kroz konkurse i dodele nagrada i plaketa, kroz ponovno objavljivanje njegovih knjiga, prevođenje na strane jezike, organizovanje okruglih stolova i objavljivanje zbornika i druge aktivnosti. 


Sima Cucić je rođen 20. marta 1905. u Beodri (današnje Novo Miloševo), umro je 14. avgusta 1988. u Zrenjaninu. Najpoznatija dela: 1926. knjiga pesama u prozi Psalmi u danima čeznuća, 1936. knjiga pripovedaka namenjena učenicima osnovne škole Ravničari, 1938. roman za decu IV-b napred!, 1946. roman za decu I Moca hoće u školu u izdanju Matice srpske, 1948. omladinski roman Prvi koraci u izdanju Matice srpske, 1951. objavio knjigu Iz dečje književnosti, 1959. Iz dečje književnosti II, 1978. Ogledi iz književnosti za decu za koju 1979. dobija Zmajevu nagradu. Sima Cucić važi za rodonačelnika književne kritike književnosti za decu u Srba.



Više fotografija možete pogledati na: