JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Božo Milošević: „Osnovi sociologije rada”

Edicija
SOCIOLOGIJA

302 str, broš. povez, 24 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-436-6

Cena: 1500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Na osnovama dugogodišnjeg akademskog bavljenja problemima rada u okviru jedne od najzahtevnijih i najrazvijenijih socioloških disciplina, sociologije rada, autor Božo Milošević oblikovao je još jednu knjigu, koju je, kako sam naglašava u prethodnim napomenama, namenio pre svega studentima stručnih viših škola i fakulteta.

Tematika knjige „Osnovi sociologije rada“ predstavlja rezultat višedecenijskog sociološkog proučavanja sfere rada i „kritičkog propitivanja mogućnosti sociologije rada“ autora Bože Miloševića, na šta je i ukazano u prethodnim napomenama autora, ali i u prethodnom tekstu recenzije. Pregled sadržaja ukazuje na to da je reč o nesumnjivo značajnom doprinosu u oblasti sociologije rada (kao i sociologije organizacije), pre svega u procesu teorijsko-empirijske pripreme budućih studenata. Ogromno istraživačko i pedagoško iskustvo autora rezultiralo je sistematičnim i preglednim udžbeničkim štivom koje će, osim mesta u nastavi, gotovo izvesno imati i širu primenu.

doc. dr Marica Šljukić

Vrednosni značaj ove knjige/studije Bože Miloševića ogleda se, ne samo u preciznoj pojmovnooj i strukturalnoj analizi rada i razvoja Sociologije rada, već i u izuzetno značajnoj i aktuelnoj analizi promena sadržaja svremenog rada, promene u modernoj organizaciji rada, kao i promena u preduzetništvu; čime su objašnjeni moderni razvojni trendovi u radu. To ovu studiju čini aktuelnom i naučno vrlo obuhvatnom. Pored toga, ovu studiju čini aktuelnom, modernom i saznajno veoma značajnom to što se u njoj analiza odnosa Sociologije rada i drugih nauka o radu (tehničko-tehnoloških, ekonomskih, pravnih, psiholoških i dr.) razmatra principijelno i jasno; čime je ukaano da su moderna naučna saznanja interdisciplinarna i da objektivne naučne analize zahtevaju interdisciplinarni pristup stvarnosti. 

Prof. dr Radoš Radivojević