JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Konkurs za najbolje ilustracije knjiga – 8. festival ilustracije knjige „BookILL fest”

Read this in English.


O Festivalu
Festival ilustracije knjige „BookILL fest” po osmi put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam. Festival ilustracije knjige će se održati na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, i u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu.
„BookILL Fest” podrazumeva internet konkurs za najbolje ilustracije knjiga, izložbu izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika, gostujuće izložbe i prateće programe.
Festival ilustracije knjige će biti otvoren 5. marta 2019. od 13h na Sajmu knjiga u Novom Sadu kada će biti otvorene: izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 20032017.” i izložba Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2018. Izložbe će biti dostupne posetiocima tokom trajanja Sajma knjiga od 5. do 11. marta 2019. godine na Novosadskom sajmu. Izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu BookILL festa 2019. i proglašenje pobednika održaće se maja meseca u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu.

Cilj Festivala
Ilustrovanje knjiga je važna, ali i specifična oblast u procesu dizajniranja i grafičkog oblikovanja knjiga, zbog čega „BookILL fest” teži da skrene pažnju na ilustraciju i ilustratore u javnosti, ali i na izdavače koji brinu o opremi svojih knjiga.
Ilustrovana knjiga je umetnički objekat koji potpisuju koautori: pisac i ilustrator. Organizator konkursa već godinama pokušava da afirmiše princip po kojem su u njoj tekstualni deo i njena vizuelna komponenta (ilustracija) podjednako važni, pri čemu bi i pisac i ilustrator trebalo da budu podjednako vrednovani, poštovani i uvažavani.
Konkursi za ilustraciju knjige su retki u svetu, a time je značaj ovog Festivala veći.

Propozicije konkursa
Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.
Svaki autor šalje najmanje 4 ilustracije jedne knjige i to: ilustraciju naslovne strane knjige i, po sopstvenom izboru, ilustracije iz knjige, u digitalnoj formi  (JPG ili TIFF formatu, RGB modu, 300-600 dpi, do formata A4) na e-mail adresu bookillfest@gmail.com najkasnije do 10. aprila 2019. godine.
Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.
Ilustracije se mogu, po izboru autora, slati uklopljene u dizajn sa tekstom, ili kao izdvojena dela.
Autori mogu slati i više ilustracija nastalih za različite knjige. Takođe, mogu se slati samo ilustracije korica, ukoliko unutrašnjost knjiga nije ilustrovana.
Mogu se slati i neobjavljeni radovi, koji su u projektu, jednako kao i objavljeni. Knjige u kojima su ilustracije objavljene ne smeju biti starije od dve godine.
Autori, takođe, treba u e-mailu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija, kao i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju svoje radove. Potrebno je navesti i naziv i ime autora knjige za koju su ilustracije nastale, kao i nazive pojedinačnih radova. Takođe, potrebno je navesti da li je knjiga objavljena (kod kog izdavača i koje godine) ili je još u projektu.
Ukoliko autor želi, može klasičnom poštom poslati i knjigu, eventualno i CD sa narezanim radovima i podacima, na sledeću adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273 Novo Miloševo. Konkursni materijal poslat poštom se ne vraća.

Kategorije za slanje radova:
1. Ilustracija pesničke knjige
2. Ilustracija prozne knjige
3. Ilustracija knjige za decu
4. Foto-ilustracija knjige

U obzir dolaze i ilustracije knjiga van navedenih kategorije, koje će žiri posebno razmatrati.

Žiri/Umetnički savet
Žiri, koji će selektovati ilustracije za izložbu i nagraditi ilustracije (dodeljuje se po jedna nagrada za svaku od navedenih kategorija, kao i posebna priznanja), radiće u sastavu: Slobodan Ivkov, predsednik, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović.

* Organizator zadržava pravo da radove sa ovogodišnjeg i prethodnih konkursa i izložbi predstavi i u drugim gradovima i zemljama. Takođe zadržava pravo da štampa tematsku publikaciju (katalog, monografiju, flajer i sl.) sa pristiglim radovima u propagandnu ili retrospektivnu svrhu izložbe, odnosno za afirmaciju projekta konkursa „BookILL Fest”, te u svrhu eventualne naučnoistraživačke analize ilustracije kao likovne discipline u svetlu ovog projekta. Slanjem radova, autori prihvataju gore navedene stavke.

Kalendar
25. februar 2019 – otvaranje konkursa
5. mart 2019, 13h, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – predstavljanje „Bibiane”, otvaranje izložbi „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.”, otvaranje izložbe Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2018., trajanje izložbi od 5–11. marta 2019.
10. april 2019 – zatvaranje konkursa
april 2019 – žiriranje
maj 2019, Galerija Banatskog kulturnog centra, Novo Miloševo – proglašenje pobednika, dodela nagrada i otvaranje izložbe izabranih i nagrađenih radova, otvaranje izložbe „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” (tačan datum će biti naknadno objavljen)
mart 2020, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu „Bookill festa” 2019.

Gostujuća izložba iz Bratislave u Novom Sadu i Novom Miloševu
Izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” je gostujuća izložba festivala u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu „Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka” iz Kovačice. Sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora čiji su radovi bili zastupljeni na Bijenalu u Bratislavi u periodu od 2003. do 2017. godine. Izložba će biti postavljena u auli „Master” centra Novosadskog sajma 5–11. marta 2019. godine i u Galeriji Banatskog kulturnog centra maja 2019.

Izložba Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2018. u Novom Sadu
Izložba sadrži ilustracije selektovanih i nagrađenih autora na prošlogodišnjem konkursu  Festivala ilustracije knjige Bookill fest. Izložba i dodela nagrada održani su u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu juna 2018. godine. Izložba će biti postavljena na štandu Banatskog kultunog centra u Hali „Master” Novosadskog sajma 5–11. marta 2019. godine.

„BookILL Fest” 2018. godine
Na konkurs „BookILL fest-a” 2018. godine je pristiglo oko 1500 ilustracija iz Srbije i 26 država sveta. Žiri je selektovao radove oko 120 autora koji su bili izloženi u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu juna 2018. godine.
 Više informacija o prošlogodišnjem Festivalu možete pogledati ovde:

Kontakt
Za sve dodatne informacije javiti se na e-mail: bookillfest@gmail.com