JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

5. FESTIVAL ILUSTRACIJE KNJIGE "BOOKILL FEST" - Najava programa

Dodela Nagrada za najbolje ilustracije knjiga i otvaranje gostujuće izložbe ilustracija iz Bratislave, koju otvara NJ. E. Dagmar Repčekova, amasadorka Republike Slovačke u Srbiji, održaće se 13. aprila 2016. godine u 12 časova na Novosadskom sajmu.
Festival ilustracije knjige BookILL Fest održaće se po peti put u okviru 22. Međunarodnog Salona knjige, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
U okviru programa biće dodeljene nagrade za najbolje ilustracije na osnovu međunarodnog konkursa na koji je pristiglo oko 2200 ilustracija iz Srbije i 27 država. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 180 radova od 141 autora.
Spisak autora čiji su radovi selektovani za izložbu možete videti ovde:
Žiri će dodeliti Nagrade u četiri kategorije: za najbolje ilustracije pesničkih i proznih knjiga, knjiga za decu i za foto-ilustracije knjiga. Biće uručena i posebna Priznanja.
Takođe, u okviru programa, biće otvorene dve izložbe: izložba odabranih ilustracija pristiglih na konkurs i gostujuća izložba ilustracija sa Bijenala u Bratislavi 2015.
Gostujuću izložbu „Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015, koju otvara NJ. E. Dagmar Repčekova, amasadorka Republike Slovačke u Srbiji, organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice.
Obe izložbe biće dostupne posetiocima tokom trajanja Salona knjige od 12. do 18. aprila na Novosadskom sajmu.

VIŠE O GOSTUJUĆOJ IZLOŽBI
 
„Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015

 
BIB Gran-pri 2015.

Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u jesen u Bratislavi.
BIB organizuje Međunarodna ustanova kulture za decu Bibiana. BIB podrzumeva međunarodni konkurs, nagrade i izložbu ilustracija za decu.
Na BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.
Deo reprezentativne kolekcije ilustracija nagrađenih na Bijenalu 2015. predstavlja ilustratorsko bogatstvo koje se izlaganjem u Novom Sadu stavlja srpskoj javnosti na uvid.

PROGRAM BookILL Fest-a
13. 04. 2016, 12h

CENTRALNA BINA HALE MASTER NOVOSADSKOG SAJMA
- pozdravna reč mr Slobodana Cvetkovića, direktora Novosadskog sajma
- pozdravna reč Radovana Vlahovića, direktora Banatskog kulturnog centra
Nj. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke republike u Srbiji, otvara gostujuću izložbu „Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015
Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave
Pavel Babka, direktor Galerije Fondacije Babka iz Kovačice
- Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a
- dodela Nagrada BookILL Fest-a, nagrade dodeljuje žiri: Slobodan Ivkov, predsednik, i članovi mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov

IZLOŽBENI ŠTANDOVI U HALI MASTER NOVOSADSKOG SAJMA
- razgledanje izložbi