JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrade „BookILL Fest-a“ i izložba iz Slovačke

Dodela Nagrada za najbolje ilustracije knjiga i otvaranje gostujuće izložbe ilustracija iz Bratislave, koju je otvorila NJ. E. Dagmar Repčekova, amasadorka Republike Slovačke u Srbiji, održana je 13. aprila 2016. godine u okviru 22. Međunarodnog Salona knjige na Novosadskom sajmu.


U okviru programa 5. Festival ilustracije knjige BookILL Fest, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, dodeljene su nagrade za najbolje ilustracije knjiga na osnovu međunarodnog konkursa na koji je pristiglo oko 2200 ilustracija iz Srbije i 27 država. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 180 radova od 141 autora za izložbu.

Pored toga, žiri je dodelio Nagrade i posebna Priznanja:
NAGRADA za najbolju ilustraciju KNJIGE ZA DECU: Stefan Katanić (Srbija)
NAGRADA za najbolju ilustraciju PESNIČKE KNJIGE: Zurine Agire (Španija)
NAGRADA za najbolju ilustraciju PROZNE KNJIGE: Mihail Bankov (Rusija)
PRIZNANJE: Marija Maja Veselinović (Srbija)
PRIZNANJE: Tihomir Čelanović (Srbija)
PRIZNANJE: Manica K. Musil (Slovenija)
PRIZNANJE: Polina Bahtina (Rusija)
PRIZNANJE: Ju Rong (Kina)
PRIZNANJE: Marija Mihaljskaja (Rusija)
PRIZNANJE: Irina Dobresku (Rumunija)
PRIZNANJE: David Vartabedijan (Srbija)
PRIZNANJE: Mirjana Živković (Srbija)
PRIZNANJE: Milica Golubović i Luka Tilinger (Srbija)
PRIZNANJE: Mladen Anđelković (Srbija)
PRIZNANJE: Miodrag Nadlački (Srbija)
PRIZNANJE: Kosta Milovanović (Srbija)

Nagrađene ilustracije možete videti ovde:

Direktorka Festivala Senka Vlahović Filipov uručila je g. Peteru Tvrdonu,  direktoru Bibiane iz Bratislave:
SPECIJALNU NAGRADU za Bijenale ilustracije u Bratislavi (Slovačka) za izuzetan doprinos afirmaciji ilustracije knjige u svetu.

U programu su učestvovali: Nj. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke republike u Srbiji, Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave, Pavel Babka, direktor Galerije Fondacije Babka iz Kovačice, mr Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a, Slobodan Ivkov, predsednik žirija, i član mr Sibila Petenji Arbutina.

Otvorene su dve izložbe: izložba odabranih ilustracija pristiglih na konkurs i gostujuća izložba ilustracija sa Bijenala u Bratislavi 2015.

Gostujuću izložbu „Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015, koju je otvorila NJ. E. Dagmar Repčekova, amasadorka Republike Slovačke u Srbiji, organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice.

VIŠE O GOSTUJUĆOJ IZLOŽBI
 
„Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015
Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u jesen u Bratislavi.
BIB organizuje Međunarodna ustanova kulture za decu Bibiana. BIB podrzumeva međunarodni konkurs, nagrade i izložbu ilustracija za decu.
Na BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.
Deo reprezentativne kolekcije ilustracija nagrađenih na Bijenalu 2015. predstavlja ilustratorsko bogatstvo koje se izlaganjem u Novom Sadu stavlja srpskoj javnosti na uvid.

 Više fotografija možete videti ovde:


Prilog RTV Panonija.