JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

17. Dani Teodora Pavlovića ‒ SVEČANO OTVARANJE I DODELA NAGRADA

17. Dani Teodora Pavlovića otvoreni su 5. 10. 2016. u svečanoj sali Matice srpske, kada su uručene Nagrade „Teodor Pavlović” Jovanu Zivlaku. Dani Teodora Pavlovića održavaju se u Novom Sadu i Novom Miloševu, u trajanju od 5 dana, na 5 lokacija, sa oko 100 učesnika programa.

Dodela Nagrada „Teodor Pavlović” Jovanu Zivlaku.

Publika u svečanoj sali Matice srpske.

Na svečanom otvaranju manifestacije, povodom Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo i za najbolju knjigu, književniku Jovanu Zivlaku uručene su Povelje i poklon slika, digitalna grafika, autorke Senke Vlahović Filipov. Nagrade je dobitniku uručio žiri: predsednica dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu, i članovi prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

Prisutne su na svečanom otvaranju pozdravili prof. mr Nenad Ostojić, potpredsednik Matice srpske i dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, otvorio je manifestaciju. Prof. dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, obratio se u ime grupe koja je predložila Jovana Zivlaka za Nagradu „Teodor Pavlović” za životno delo. U okviru svečanog otvaranja ukratko je predstavljena knjiga objavljena u okviru projekta „Svi moji banatski pisci” autora prof. dr Milivoja Nenina. O knjizi je govorila recenzentkinja prof. dr Gorana Raičević. Program je vodio Miodrag Petrović, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta. Muzički deo programa: Muški hor „Sv. Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, pod upravom Božidara Crnjanskog.

Dane Teodora Pavlovića organizuje Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Miodrag Petrović, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Muški hor „Sv. Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, pod upravom Božidara Crnjanskog.

Prof. mr Nenad Ostojić, potpredsednik Matice srpske.

Dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu,
javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej.

Prof. dr Gorana Raičević, recenzentkinja knjige „Svi moji banatski pisci”
autora prof. dr Milivoja Nenina.

Član žirija prof. dr Srđan Šljukić.

Prof. dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Predsednica žirija dr Mirjana Brković,
upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu.

Dodela poklon slike Jovanu Zivlaku.

Dvostruki laureat Jovan Zivlak.
   
 Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra,
organizator i član žirija.


Više fotografija možete videti ovde:


Snimak svečanog otvaranja možete pogledati ovde:


Nakon svečanog otvaranja manifestacije u Matici srpskoj, programi se nastavljaju u Novom Miloševu, u naredna četiri dana, u Banatskom kulturnom centru, „Žitnom magacinu” Muzeja „Kotarka”, OŠ „Dr Đorđe Joanović” i Hramu „Sv. Arhangela Gavrila” (u čijoj porti je Teodor Pavlović sahranjen).

Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.