JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

300 godina od rođenja Marije Terezije

Ambasada Slovačke republike, Opština Novi Bečej, Banatski kulturni centar Novo Miloševo, Mesna zajednica Novo Miloševo i Udruženje za negovanje tradicije – Novi Bečej obeležavaju 300 GODINA OD ROĐENJA MARIJE TEREZIJE 16. septembra 2017. godine u Novom Bečeju i Novom Miloševu.


Za stanovnike koji su živeli na današnjoj teritoriji Opštine Novi Bečej, a i šire, Marija Terezija je bilo izuzetno značajna. Carica je osnovala Velikokikindski dištrikt kojem je lično darovala privilegije i autonomiju visokog stepena retku za to vreme. Dištriktu su pripadali deo današnjeg Novog Miloševa – Karlovo, koje je dobilo ime po ocu Marije Terezije, i deo novog Bečeja – Vranjevo. Za vreme trajanja Velikokikindskog dištrikta, od 1774. do 1876. godine, ovaj deo Banata se posebno razvijao.

Poludnevni program počinje skupom gostiju od 10 do 10.30 časova u Muzeju „Glavaševa kuća” u Novom Bečeju, gde će pozdravnu reč dati njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačeke republike u Srbiji, i predsednik Opštine Saša Maksimović, uz kratki program klasiče muzike.
 
Dagmar Repčekova.
Repčekova je inicirala organizaciju manifestacije posvećene godišnjici rođenja Marije Terezije prilikom posete Banatskom kulturnom centru aprila ove godine.

Dvorac grofa Karačonjija u Novom Miloševu.
Programi se nastavljaju u Domu kulture u Novom Bečeju, obilaskom stalnih i aktuelnih postavki slika, zatim u dvorcu grofa Karačonjija u Novom Miloševu, i u „Žitnom magacinu” muzeja „Kotarka” u Novom Miloševu, gde će biti otvoreno više izložbi posvećenih Mariji Tereziji i biti predstavljena knjiga srpsko-nemačke antologije „Od A do Š: Osam vekova srpske poezije” Johana Lavundija, uz muzički program pevačke grupe „Banatska odiseja”.

Izložbu slika posvećenih Mariji Tereziji iz kolekcije Miroslava Vetrika iz Bratislave otvara ambasadorka Slovačke. O izložbi „Marija Terezija u izabranim poveljama i dokumentima na teritoriji Vojvodine” govori Dragan Rauški, o izložbi oslikanih šamlica sa motivima iz života Marije Terezije govori galerista Pavel Babka iz Kovačice.
O antologiji „Od A do Š: Osam vekovasrpske poezije / Von A bis Z: Acht Jahrhunderte serbischer Poesie” Johana Lavundija govore pesnici Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, i Goran Ibrajter, urednik Sterijinog pozorija. Stihove na nemačkom govori student gemanistike Igor Avramović.

Brojne ugledne zvanice, na kraja dana, biće u prilici da posete Zoološki vrt ptica plovuša u Novom Miloševu Vlasnika Dragana Jorgina.