JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Violeta Grujičić: „Rečima”

Edicija ZAVIČAJ
136 str, 20 cm, broš. povez, ilustr, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-295-9

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com




U ovoj knjizi se može naći jedan predivan kolorit življenja, pevanja, mišljenja, ali i male didaktičnosti koja je deo profesionalnog osećanja da se ljudi nečemu, kroz igru jezikom, rečima i pesmom, mogu podučiti na putu svog moralnog usavršavanja. Violeta ima književnu svest, i njena iskošena rima, poigravanje jezikom i formom pesme, čine da se ona jednim delom približava poetskoj liniji koju su svojevremeno afirmisali naši pesnici neoavangarde s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović

Nova zbirka naše pesnikinje jeste svojevrsna angažovana književnost ispisana na hrestomatiji psiholoških portreta njenih savremenika. Ovde su sve antivrline čoveka našeg doba stavljene na podsmeh čitaocu. Na žaljenje i podsmeh kojima je zapravo osnovni cilj davanje istine na uvid: od sujete, do neprepoznavanja svih oblika duhovne nezrelosti kao rasadnika antivrlina. Poetesa je vernik, a antivernici i sujetomani su predmet obrade i ciljna grupa kojoj se direktno obraća. Ona ne insistira da čovek mora neminovno da bude vernik, ali ima svest da samo istinski verujući čovek može da izbegne zamke sebeljublja i pohlepe, kojom ostvaruje prestiž. 

Izvod iz recenzije
Mr Divna Bijelić Bribirska


Pesma nije od svog tvorca otrgnuti entitet, iako ima svoj sopstveni život, ona najbolje može da se razume kada spoznamo dušu osobe koja ju je izvajala. Violetina je široka baš kao i njena vojvođanska ravnica, plodna, širokih interesovanja i krotka. ali ne i naivna. Ona razume život, odnose među ljudima, ume da prašta, ali kad zatreba bez oklevanja će izraziti bunt.

Izvod iz recenzije
Goran Janjić

Možda i najbitnija odlika Violetinih pesama je to što one nisu sterilne, ravnodušne i same sebi dovoljne. Ona u njima i njima oslikava svoje poglede na život i svet oko sebe, i to iskreno i bez rezerve. Po prirodi mlada duhom, vesela i puna životnog oduševljenja, autorka te odlike prenosi i na ono što piše, i to je po meni i najveći kvalitet ove zbirke.

Izvod iz recenzije
Milen V. Šelmić