JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Marijana Kunbar: „Šaka mraka“

Edicija POEZIJA
72 str, 20 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-­86-­6029­-356-­7

Cena: 500 dinara
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 8. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

„Šaka mraka” je knjiga o zovu nedostižne prošle i sanjane buduće ljubavi. Treperava, emotivna, na trenuke gorka i ekspresivna, ova poezija nam govori o vremenu sadašnjem u kome pesnički subjekt i junakinja Marianinih pesama tutnji životom u potrazi za prepoznavanjem večno muškog i ženskog principa ljubavi, iz kog se kao uragan survava u realnost, u bitak i postojanje u svetu nesklonom emociji, koji je so zemlje i duhovna blizina u neurotičnom i izmanipulisanom životu koji se uvek otima našoj želji da ga uredimo, makar u odnosima sa onima koje volimo, na jedan poetski i energetski sinhronizovan način.



Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović

...ona ne fantazira, ona je u realnom svetu, takvom kakav je i opisuje ono što svi mi zapažamo i doživljavamo ali ne umemo da to izrazimo kao ona.
Imamo, dakle, pred sobom zanimljivu zbirku pesama, izuzeztno zanimljive pesnikinje, koja ni iz čega ume da stvori nešto o čemu drugi misle da je to nemoguće. A ona to ostvari sa lakoćom, jer piše kao što govori, kao da opisuje predmete koje gleda a ne osećanja koja se ne vide. E, to što se ne vidi ona opisuje jasno kao na dlanu, pa se stiče utisak da to i nije teško napisati. Ali, usudite se, probajte pa ćete videti da to može samo osoba koja je puna životnog iskustva, koja je preživela različite Scile i Haridbe, i kojoj pesme idu i teku kao voda. Zato su joj pesme čitljive i pitke. Kada treba i britke.

Izvod iz recenzije
Prof. dr Dragomir S. Radovanović