JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nataša Bundalo Mikić: „Kratki espreso sa gospodinom”

112 strana, boš povez, 14x21 cm, 2018. god. 
ISBN 978-86-6029-382-6
Cena: 500 dinara
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Niko od nas ne može reći tačan broj koliko je puta bio pozvan ili i sam pozvao nekog na kafu. U svetu ba­nalnosti, gde se sve podrazumeva, a društvene norme služe kao maska masi, da prikrije sve što radi, ili bi radila da je malo hrabrija, pesnikinja, sakrivena u nekoj žutoj sobi, u kojoj dotiče sopstveno nebo željom, precizno ispisuje svoja traženja, pokušaje, mogućnosti. Nataša Bundalo Mikić nikoga ne zove na kafu. Nataša svojom poezijom ispija espreso sa gospodinom. 

Ivana STOJIĆ

Raspon između Ginevrinog šapata i Espresa sa gospo­dinom je raspon od hiljadu i petsto godina, raspon od Lanselota do Novog Sada i od velških trijada do li­manskih balada, od Ginevre koja je razapeta između Ar­tura i Mordreda, do savremene žene razapete između sloboda i ograničenja, ljubavi i ravnodušnosti, dakle taj raspon može da deluje groteskno, ali je učinio da pesnikinja pronađe sebe. 

Miroslav ALEKSIĆ

U pet ciklusa (Ostaci grčkog neba, Podeljena stvar­nost, U mimohodu, Bezbednost pre svega i Gospodi od versa) predstavlja nam se pesnikinja zrelog pesničkog iskaza, koji počiva na načitanosti ali i bega od uticaja pročitanog, tako da je prvi ciklus više ungaretijevski nego kavafijevski, na primer. Ungaretijevsko je sažetost u sliku koja se pamti, bez viška reči. A pesme su u belom stihu ali ima u njima neke upretane muzike. 

Pero ZUBAC