JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Izložba „Kaliope – Austrija : Žene u društvu, kulturi i nauci” u Banatskom kulturnom centru

Dokumentarna izložba „Kaliope – Austrija : Žene u društvu, kulturi i nauci” Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda biće otvorena 1. 12. 2018. u 12h u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu (JNA 35) u okviru književne manifestacije Pesnička republika.


О izložbi

Žene su suviše često zaboravljane, previđane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije – što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki - žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju. Njihovi životi i njihov rad, koji su zaslužni za makar polovinu intelektualnog identiteta Austrije, ovde će biti prepoznati u formi prominentnih primera – sa punom svešću o neizbežnim propustima, od kojih su neki neprihvatljivi, koje takva forma portretisanja podrazumeva.

Ova izložba bavi se životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu. Na taj način formira se luk koji počinje u 19. veku i dolazi do današnjih dana. Čitavim putem evidentna je univerzalna tema borbe žena za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli. Od čežnje za slobodom u vremenu bidermajera do našeg 21. veka mnogo toga je postignuto. Ali se takođe jasno vidi da istinska
jednakost tek treba da se postigne i da zaista mnogo toga tek treba da bude urađeno na tom polju.


Izložba će biti otvorena do 20. 12. 2018. godine.