JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nataša Bundalo Mikić: „Godovi bliskosti”

Edicija: POEZIJA
96 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-554-7

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:

 

Nova zbirka četvrta po redu Nataše Bundalo Mikić Godovi bliskosti otvara novu stvarnost i doživljaj sveta ove novosadske autorke. Godovi bliskosti sadrže pet ciklusa i njihovim naslovima stičemo prvi utisak o ovoj poeziji. Ovi lirski godovi otkrivaju svu nežnost lirskog subjekta ali i njegove dileme i razočaranja koja su sve prisutnija kao svakodnevica. Nataša Bundalo Mikić peva o svojim nemirima i pitanjima ne da bi olakšala sebi već da bi ostao trag poput goda u stablu.

Ivana Stojić 

Godovi bliskosti iz naslova knjige su koncentrični krugovi među kojima se prostiru nepregledne blizine ili udaljenosti između lirskog subjekta  i onih koji u pesmi žive s njim i oko njega. Poezija za ovu pesnikinju nije beg od stvarnosti već ponovno uranjanje u nju sa idejom da se uz pomoć pesničke aparature iznova testira sopstvena moć i nemoć. Nataša Bundalo Mikić je jedna od onih pesnikinja kod kojih, dok čitate, spontano i jednostavno stavljate znak jednakosti između ličnosti autorke i lirskog subjekta. Kao da čitate autobiografski roman u stihovima.

Miroslav Aleksić 

Pesme nove zbirke Nataše Bundalo Mikić nose dah autoreferencijalnosti, što se izražava kroz naglašene autobiografske i autokritičke karakteristike njenog poetskog diskursa. Pesnikinja iskušava svoj odnos prema vlastitoj percepciji stvarnosti. U celini ova knjiga predstavlja značajan iskorak ka dubljim nivoima refleksivne interpretacije sumorne stvarnosti koja je postala otuđena od nas, osvrćući se na međuljudske odnose posebno na ljubavni odnos između žene i muškarca iz perspektive žene.

Viktor Radun Teon