JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milena Kulić: „Pozorišne priče: od srednjeg veka do dubrovačke drame“

 

Edicija POZORIŠTE
156 str, broš. povez, 21 cm, 2023. god.
ISBN 978-86-6029-634-6

Cena: 800 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Nagrada „Bogdan Čiplić“ za 2023. godinu

***

Pozorišne priče: od srednjeg veka do dubrovačke drame Milene Kulić svedoče o paradoksalnoj sudbini pozorišta: budući prolazno i neuhvatljivo, ono traje kao legenda koja živi i raste dok god biva prenošena. Zahvatajući iscrpno postojeću literaturu, bilo onu posvećenu istoriji pozorišta, bilo istraživanja istorije srednjovekovnog slikarstva, etnološka, sociološka, muzikološka, folkloristička, autorka gradi mozaičnu i fragmentarnu, ali izuzetno privlačnu priču o srednjovekovnom pozorištu u srpskim zemljama, od vizantijskog religioznog pozorišta do različitih tragova i refleksa nekadašnjeg pučkog teatra. Tako tumačeći dečansku fresku „Sveti Nestor ubija Lija“, ona pokazuje da je arena u kojoj se protivnici suočavaju potencijalna pozorišna scena, sa izvođačima, kostimom i rekvizitom.

Prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović

 

Knjiga ima i uvodni dio i bogat spisak literature, tako da bi mogla poslužiti kao odličan informator i ljubiteljima teatra i studentima teatrologije.

Riječ je, dakle, o knjizi koja, s obzirom na autorkine godine, predstavlja iznenađenje i po zrelosti obrade problema, i po zaključcima, i po hrabrosti da se upusti u tematiku koja je relativno skromno obrađivana.

Prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU

 

Koristeći i konsultujući obimnu literaturu, Milena Kulić nam je na interesantan, stručan, naučno-popularan način ispričala pozorišne priče od vremena Teodosija do Marka Foteza i savremenih Dubrovačkih letnjih igara. Čitanje će, verujem, svim pozorišnim sladokuscima, biti uživanje.

Prof. dr Nevena Varnica