JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Uručene nagrade „BookILL fest-a” dobitnicima iz Španije, Srbije, Bugarske i Rusije

Read this in English.

Nagrade i priznanja za najbolje ilustracije knjiga na osnovu konkusa 7. festivala ilustracije knjige „BookILL fest” uručene su 2. juna u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. Ovom prilikom otvorena je gostujuća izložba „Bibiane” iz Bratislave, kao i izložba odabranih i nagrađenih radova „BookILL fest-a”.


Dobitnici nagrada i priznanja na međunarodnom konkursu „BookILL fest-a” Josep Antoni Tasies iz Španije, Nina Poliak iz Rusije, Kapka Kaneva iz Bugarske, iz Srbije: Jugoslav Vlahović, Biljana Mihajlović, Vladimir Vlanćik (u ime Miroslava Cipara iz SLovačke) i Ekaterina Šoronda, lično su prisustvovati dodeli i primili nagrade.





Nagrade će naknadno biti uručene dobitnicima koji nisu prisustvovali: Erika Cunja (Italija), Kosta Milovanović (Srbija), Aleksa Gajić (Srbija), Lena Guberman (Izrael) i Dale Blankenaar (Južna Afrika).




Na internet konkurs Festivala ilustracije knjige „BookILL fest” pristiglo oko 1500 ilustracija iz 26 država sveta, uključujući i Srbiju. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), mr Sibila Petenji Arbutina i msr Senka Vlahović odabrao je ilustracije oko 120 autora za izložbu i nagradio autora iz osam država u kategorijama pesničkih, proznih knjiga, knjiga za decu i knjiga ilustrovanih fotografijom. 



VIŠE DETALJA O NAGRADAMA I IMENIMA AUTORA ZASTUPLJENIH NA IZLOŽBI možete videti ovde


Pored izložbe selektovanih radova otvorena je i gostujuća izložba „Nagrade Bijenala ilustracije Bratislava 2017” organizovana u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu „Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka” iz Kovačice. Sadrži ilustracije knjiga za decu koje su na ovom prestižnom i svetski priznatom bijenalu, prošle godine, u konkurenciji od više hiljada ilustracija iz 50-ak zemalja sveta, dobile nagrade. Autori na ovoj izložbi su: Ludwig Volbeda (Holandija), Narges Mohamadi (Iran), Maki Arai (Japan), Ji-min Kim (Južna Koreja), Ana Desnitskaya (Rusija), Daniela Olejníková (Slovačka), Hanne Bartholin (Danska), Ofra Amit (Izrael), Mirocomachiko (Japan), Israel Barrón (Meksiko), Romana Romanyshin, Andryi Lesiv (Ukrajina), Peter Uchnár (Slovačka), Svetozár Košický (Slovačka), Dušan Kállay (Slovačka).


Marian Potrok, predstavnika Međunarodne ustanove umetnosti za decu „Bibiana” iz Bratislave i predstavnika sekretarijata Bijenala ilustracije Bratislava, prisustvovao je događaju i govorio o ovoj izložbi.



Prisutnim se obratila članica žirija prof. mr Sibila Petenji Arbutina iz Novog Sada. Sibila Petenji Arbutina je profesorka grafičkog odseka Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu i doktorand na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nagrade je uručio Slobodan Ivkov predsednik žirija, istoričar umetnosti i kritičar, teoretičar strip, iz Beograda. Simultani prevod engleski/srpski: Vesna Kovrlija.

Prisutne je pozdravio i osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović.


O festivalu i nagradama govorila je i Senka Vlahović, osnivač festivala i članica žirija. 
  
 

   

  


   
  




Festival ilustracije knjige „BookILL fest” održan je po sedmi put u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Ove godine je festival proširen – pored programa u Novom Sadu – na programe koji se održavaju po prvi put u Novom Miloševu. Prvi deo programa festivala održan je marta ove godine na Sajmu knjiga u Novom Sadu. (Više o programima održanim u Novom Sadu možete videti ovdeIzložba odrabranih i nagrađenih radova koja je dostupne u Galeriji BKC-a do 28.6.2018. biće izložena  i na sledećem Sajmu knjiga u Novom Sadu marta 2019. godine. 

Prilog TV Novi Bečej.

Onlajn izložbu „BookILL fest-a“ 2018. možete videti ovde


Više fotografija sa događaja možete videti ovde:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1722399171189688.1073741833.216070758489211&type=1&l=8b5cdaef19