JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Vladanu Radovanoviću uručena Gramata PESNIČKE REPUBLIKE

Gramata Pesničke republike, koju Banatski kulturni centar dodeljuje na osnovu konkursa Propuštena prilika, uručena je Vladanu Radovanoviću za knjigu Vokovizuel (Nolit, Beograd, 1987) 1. 12. 2018. u Novom Miloševu u okviru manifestacije Pesnička republika.

Uručenje Gramate: Vlahović, Radovanović, Grabovac.


Vladan Radovanović.

Gramatu su Radovanoviću uručili osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović i predsednik Pesničke republike Simon Grabovac. Nagrada se sastoji od Gramate u kožnom povezu i objavljivanja knjige dobitnika.

Gramata se prema propozicijama konkursa Propuštena prilika dodeljuje za knjigu koja nije bila nagrađivana, a objavljena je u poslednjih pola veka, čime organizator želi da istakne vredna a nedovoljno zapažena ili nepravedno zanemarena dela.

Miloš Jocić.

Radovanovićevu knjigu Vokovizuel su za Gramatu predložili: ma Miloš Jocić, dr Sava Damjanov i dr Gojko Tešić. Odluku je doneo žiri u sastavu: osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović, predsednik Pesničke republike Simon Grabovac i vlada Pesničke republike koju čine dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Jovan Gvero, Goran Ibrajter i Senka Vlahović.

Simon Grabovac.

Iz Obrazloženja žirija

Knjigom „Vokovizuel“, koja se pojavila 1987. godine,  srpska avangardna i alternativna umetnost dobila je, tada, kada se pojavila, prvu i jedinu, a ostavši takva i do danas, monografiju, koja se, sa jedne strane, veoma uspelo bavi teorijskim razmatranjem ove prakse, njenih oblika i pojava, a sa druge, sabira i pravi minuciozni popis autora, dela i njihovih stvaralačkih specifičnosti i razlika; pokazujući tako da ovaj umetnički angažman ima, ne samo pojedinačno uspele stvaraoce i dela, nego i izuzetno bogatu i raznoliku bazu iz koje su mogla nastati ta vrhunska dela, koja mogu da stoje rame uz rame sa vrhunskim delima glavnog toka naše umetnosti. Ova knjiga, takođe, pokazuje koliko je svest umetnika o umetničkom činu bila na visokom nivou, ne samo njenog autora već i većine ostalih stvaralaca i koliko je ta svest bila utkana u umetnički, ali i kritički čin. Takođe, ona otkriva radikalnost tog čina i dijapazon delovanja ovih umetnika: od pojedinačnih akcija koje su bile i ostale samo to, do takvih umetničkih zahvata koji su menjali tok umetnosti ili stvarali takva sinkretička umetnička dela koja nisu pripadala do tada poznatim umetničkim jezicima nego su bila začetnici neke nove prakse, ponekad ostajući kao belezi svoje nepripadnosti i međaši za neke nove, dugačije prakse.
(...)
Postoje naravno i druge knjige i rasprave koje se bave ovom problematikom ili nekim njenim delom, ali ni izbliza nemaju ono što ova knjiga ima. A ima tu sreću da ju je napisao umetnik, jedan od najvećih iz prostora ovog umetničkog izražavanja, ali i sa ovih prostora. Čovek koji je bio prapojava stvarajući iz i u neotkrivenom prostoru istovremeno otvarajući prostore za mnoga dela koje će kasnije nastati. I zato moja dilema da li nagradu dati za umetničko delo ili za teorisku raspravu nije prava dilema jer skoro sve ono što je ugrađeno u pojedina umetnička dela Vladana Radovanovića, na izuzetno uspeo i nevidljiv način ugrađeno je i u ovu knjigu. Čestitajući autoru na ovoj zasluženoj a zakasneloj nagradi, osećam zadovoljstvo što sam deo ovog naknadnog izuzetnog svečanog trenutka.
                                                                                       
Predsednik žirija
                                                                                       Simon Grabovac 


Pored uručenja Gramate u okviru programa manifestacije Pesnička republika, koju je pomogla opština Novi Bečej, održan je pesnički maratom oko 50 državljana Pesničke republike, proglašeni su pobednici 9. evrpskog Fesjbuk pesničkog festivala i otvorena je izložba „Kaliope – Austrija : Žene u društvu, kulturi i nauci” Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda.

Više forografija možete videti ovde: